Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Samosprávy – aké deficity majú a budú mať

.dáta bez pátosu .slovensko

Rozmohli sa v poslednom čase diskusie o tom, koľko sú deficity samospráv, koľko dostávajú financií a či je to dosť. Prípadne niektorí, ktorí v živote žiaden rozpočet ani len obci nezostavovali, navrhujú nové modely deľby daní.

Dáta bez pátosu: Samosprávy – aké deficity majú a budú mať

základné dáta ponúkame tu v jednom grafe. Pôvodný zámer mať vždy rozpočty samospráv vyrovnané, nedeficitné a ak deficitné, tak kvôli investičným projektom sa zrútil minulý rok.

Vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera zhodili na samosprávy postupne asi 5 atómoviek v podobe dodatočných povinností spojených s výdavkami a znížených príjmov, spojených so záludnými úmyslami.

Koncepčne nepristúpili k ničomu a rozbili aj to, čo fungovalo. Dnes je financovanie samospráv sanované ad hoc zásahmi a transfermi časti vybranej dane z príjmu firiem (zatiaľ na roky 2023 a 2024), ale nedostatočne. Prípadne prísľubom energetickej pomoci.

V kocke:

  • 2022: deficit bol 420 miliónov eur,
  • 2023: zatiaľ to vyzerá na podobných 400 miliónov eur,
  • 2024 – 25: rovnako po 400 miliónov eur.

SPOLU za 4 roky samosprávy zaknihujú deficit 1,5 miliardy eur. Áno, je to o 400 miliónov eur menej ako v našom veľkom článku a ministerstvu financií za komentár a vysvetlenie metodiky ďakujeme. Mali sme tam chybu v hodnote 400 mil. eur pre rok 2023. Deficit v tomto roku nebude 800 miliónov eur, ale LEN 400 miliónov eur.

čo je problém

Zatiaľ v konsolidačných analýzach na roky 2023 – 2026 nikto nerieši a ponecháva príjmy samospráv na takých úrovniach, ktoré ich principiálne dovedú na mizinu.

Ale oni tých dodatočných 400 miliónov eur budú reálne potrebovať, lebo ich rezervné fondy sú vyčerpané a požičať si nemôžu tak ľahko ako štát.

Málokto tomu rozumie, takmer nikto nepracuje s reálnymi dátami. Kedysi samosprávy aspoň kričali, keď im príjmy začali v 2020 a 2021 pomalšie rásť. Teraz, keď im reálne idú klesať v rokoch 2023 – 24, tak sa bavia iba o energetickej pomoci za 108 miliónov eur.

Nechápeme. Ale s dátami v tejto krajine pracuje málokto. Ale nakoniec zistíme, že kasa a špajza je prázdna a bude zle. V prípade samospráv skutočne zle. Dočkáme sa.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite