Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ódor nikdy nepovedal, že samosprávam nevyplatí kompenzácie, uviedol Rybníček

.sita .slovensko

O trpezlivosť Ódor požiadal v súvislosti s tým, že v čase ich spoločných rokovaní rokovala Národná rada (NR) SR a schvaľovali sa opatrenia, ktoré prinášali výdavky nekryté v štátnom rozpočte.

Ódor nikdy nepovedal, že samosprávam nevyplatí kompenzácie, uviedol Rybníček SITA/Tomáš Somr

poverený predseda vlády Ľudovít Ódor nikdy nepovedal, že samosprávam nevyplatí kompenzácie za energie, len ich poprosil o trpezlivosť. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor mesta Trenčín Richard Rybníček. O trpezlivosť ich Ódor vraj požiadal v súvislosti s tým, že v čase ich spoločných rokovaní rokovala Národná rada (NR) SR a schvaľovali sa opatrenia, ktoré prinášali výdavky nekryté v štátnom rozpočte. Premiér sa podľa Rybníčka vyjadril, že potrebuje počkať, aké výdavky ešte budú schválené, a až na základe toho bude vedieť, kedy a aké kompenzácie budú môcť byť vyplatené. Vláda sa podľa Rybníčka sústreďovala napríklad na dôchodky a záchranu Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ale napríklad aj financovanie pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS).

Rybníček je toho názoru, že situácia v slovenských mestách je síce zložitá, no stabilizovaná a mestá môžu počkať do konca leta. „Nie sú v situáciách, že by mali krachovať, nie sú v situáciách, že by mali prestať poskytovať akékoľvek služby, nie sú v situáciách, že by v tejto chvíli boli akýmkoľvek spôsobom závislé na kompenzáciách," vyjadril sa. Prezident ÚMS pripomenul i to, že ceny energií v posledných mesiacoch poklesli a samosprávy tiež dostali jednorazovo vyplatenú daň z príjmu právnických osôb, ako bolo dohodnuté so štátom. Samosprávam sa taktiež vypláca pomoc pre Ukrajinu, takzvaný „fast care". Podľa Rybníčka ide o milióny eur pre obce a mestá.

Rybníček uviedol, že ÚMS pravidelne rokuje s vládou SR. Prvýkrát sa s premiérom stretli 26. mája a už pri tomto stretnutí diskutovali o kompenzáciách. Ódor už vtedy uviedol, že musí počkať na to, čo schváli parlament, aby vedel, aké budú výdavky. I na ďalšom stretnutí na sklonku júna dostali rovnaké informácie. Rybníček dodal, že ÚMS rokovala i s ministrom financií Martinom Horváthom, pričom im bolo vysvetlené, že vláda hľadá technicky jednoduchší proces úhrad kompenzácií, keďže súčasný proces formou dotácie by bol veľmi zdĺhavý. Šéf rezortu financií im tiež povedal, že podielové dane pre samosprávy by sa od leta mali dostať do normálu, čiže do podoby, v akej boli narozpočtované a s akou samosprávy počítali.

Rybníček poznamenal, že nepovažuje za férové, že situácia samospráv sa stáva nástrojom politického boja a politické subjekty, ktorých dlhoročné pôsobenie viedlo k úpadku samospráv, sa náhle intenzívne venujú samosprávam, hoci podľa prezidenta ÚMS sú práve oni zodpovední za stav samospráv. Politické strany by sa podľa Rybníčka pred voľbami mali verejne zaviazať k tomu, že po voľbách zaistia dokončenie reformy verejnej správy a tiež to, aby samosprávy v budúcom roku mali prinajmenšom prímy na tohtoročnej úrovni. Problémom podľa neho nie je 108 miliónov na kompenzácie, ale budúcoročný rozpočet.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite