Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zo sčítania vyplýva, že na Slovensku je historicky najmenej osôb žijúcich v manželstve

.tasr .slovensko

Ako uviedla hovorkyňa pre sčítanie obyvateľov, domov a bytov, v roku 2021 tvorili slobodné osoby vo veku 16 a viac rokov 33,1 percenta (takmer 1,498 milióna). Slobodné ženy predstavovali 28,1 percenta (655 000) a slobodní muži 38,4 percenta (842 600).

Zo sčítania vyplýva, že na Slovensku je historicky najmenej osôb žijúcich v manželstve SITA/Kancelária prezidentky SR

od roku 1869 je na Slovensku viac žien ako mužov. Pri poslednom sčítaní bolo zistené, že v SR je historicky najmenej osôb žijúcich v manželstve. Tvoria len niečo cez 48 percent populácie Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder v súvislosti s vydaním publikácie Národná analytická správa. 

Po prvej svetovej vojne sa podiel ženatých a vydatých pohyboval na hranici 57 percent. „Táto hodnota bola relatívne nízka, vychádzajúca z nepriaznivého povojnového stavu, keď mnoho manželstiev končilo úmrtím jedného z manželov,“ priblížila hovorkyňa. V roku 1961 podiel žijúcich v manželstve predstavoval 67,5 percenta, čo je najvyššia hodnota počas sledovaného obdobia. Po roku 1980 začal kontinuálne klesať a pokračuje až do súčasnosti. 

V roku 2021 pripadalo 1044 žien na 1000 mužov. Najvyššia prevaha žien bola na Slovensku sledovaná v roku 1900, keď na 1000 mužov pripadalo 1146 žien. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite