Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sklenár: Španielski vojaci posilnia našu obranyschopnosť

.tasr .slovensko

Španielski vojaci budú pôsobiť na Lešti.

Sklenár: Španielski vojaci posilnia našu obranyschopnosť SITA/Milan Illík

minister obrany SR Martin Sklenár ocenil rozhodnutie Španielska prispieť k vojenskému posilneniu východného krídla NATO, a to konkrétne vyslaním svojich vojakov na Slovensko. Španielski vojaci budú pôsobiť na Lešti. Sklenár to uviedol v utorok na summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse, informuje osobitný spravodajca TASR.

O tomto pláne vo Vilniuse informoval aj španielsky premiér Pedro Sánchez. Španielsko zvýši počet svojich vojakov aj v Rumunsku.

Sklenár priblížil, že Slovenskú republiku by malo posilniť niekoľko stoviek španielskych vojakov. V priebehu jesene by mali prísť na cvičenie, na ktorom si preveria detaily svojho pôsobenia, dodal.

Šéf slovenského rezortu obrany vysvetlil, že tento krok je súčasťou rozhodnutí, ktoré členovia NATO na summite prijímajú, vrátane zvyšovania počtu vojakov na východnom krídle z úrovne práporu až na úroveň brigády.        

Podľa Sklenára ide o jasný dôkaz, že Slovensko sa môže spoľahnúť na svojich spojencov. Vysvetlil, že na slovenskom území nebude pôsobiť celá brigáda, ale jej časti, ktoré sa budú pripravovať na situáciu, ktorá by mohla nastať v prípade krízy.

Vojenskú prítomnosť na Slovensku podľa Sklenára mierne upravuje aj ČR. V rámci plánov schválených vo Vilniuse Praha identifikuje jednotky, ktoré budú môcť byť na území SR veľmi rýchlo využiteľné v prípade eskalácie krízy. Tie by tak posilnili jednotky, ktoré už na Slovensku pôsobia.

Sklenár zdôraznil, že sa to deje v súlade s mandátom schváleným Národnou radou (NR) SR.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite