Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zbierka na Boženu pre Ukrajinu dosiahla dôležitý míľnik – slovenský odmínovač ide do výroby

.redakcia .slovensko

Iniciatíva Darček pre Putina, ktorá na Slovensku odštartovala svoju činnosť zbierkou na odmínovacie zariadenie Božena 5 slovenskej výroby, je v polovici cesty k cieľu. S pomocou partnerov, ktorými sú iniciatíva Mier Ukrajine, darcovská platforma Donio, Kto pomôže Ukrajine, Post Bellum, Aktuálne o Ukrajine, Team4Ukraine, Support Ukraine Slovakia a Oberih, sa doteraz podarilo vyzbierať viac ako 253 000 eur.

Zbierka na Boženu pre Ukrajinu dosiahla dôležitý míľnik –  slovenský odmínovač ide do výroby

o predstavuje približne 30 percent z celkovej cieľovej sumy zbierky, ale zároveň ide o 40 percent z ceny samotného odmínovacieho zariadenia Božena 5. Podľa dohody organizátorov zbierky a výrobcu Way Industries sa po zaplatení 200 000 eur začne s výrobou odmínovača určeného chersonským hasičom.

Božena 5 stojí na špičkovej technológii preverenej vo viacerých misiách OSN. Sme radi, že práve náš krupinský a slovenský produkt je predmetom zbierky. Sme pripravení náš záväzok dodržať a dodať Boženu na Ukrajinu v požadovanej kvalite a načas. Týmto môžeme prehlásiť, že spúšťame výrobu,” povedal Bronislav Balga, CEO Way Industries.

Zbierka, na ktorú verejnosť prispieva prostredníctvom platforiem www.darcekpreputina.eu a www.donio.sk, bola oficiálne spustená 8. mája pred ukrajinským veľvyslanectvom podujatím Nie je to hra – pošlime Boženu na Ukrajinu. Ukrajinský traktor – symbol hrdinstva ukrajinských farmárov – vtedy demonštratívne zničil niekoľko atráp tankových mín. Ukrajina má dnes s mínami ešte väčší problém, ako sme si mysleli. Podľa oficiálnych zdrojov je mínami pokrytá plocha veľká ako polovica Nemecka. Niektoré zdroje uvádzajú, že zamínovaných je až 300 000 km² územia Ukrajiny. Situáciu s mínami ešte zhoršilo zničenie priehrady Kachovka.

Chceme sa poďakovať ľuďom za každé jedno euro. Peniaze posielajú aj starší ľudia, ktorí sami majú málo. Sledujeme vysokú mieru solidarity s Ukrajincami, ktorí bránia aj našu slobodu. Mimoriadne si to vážime a urobíme maximum, aby sme vyzbierali celú sumu. Plánujeme pokračovať aj na veľkých letných festivaloch,” hovorí Marián Kulich z iniciatívy Mier Ukrajine

 Božena aj podľa slovenských ženistov, ktorí slúžili na misiách OSN v bývalej Juhoslávii či v Afganistane, reálne zachraňuje životy.  „Od veliteľa slovenského mierového práporu v rámci misií modrých prilieb a experta na nástražné systémy, pána plukovníka Štefana Jangla, vieme, že počas piatich rokov odmínovacích prác v Juhoslávii im Božena mimoriadne pomáhala na mínových poliach, ako aj v zastavaných oblastiach. Žiadny zo šesťsto slovenských ženistov pri náročnej práci nezahynul. Aj s pomocou Boženy odmínovali naši ženisti stovky kilometrov. Veríme, že ju chersonským hasičom spoločne pošleme na pomoc najneskôr do konca roka,” hovorí Dodo Dobrík z  projektu Darček pre Putina.

Zbierka na Boženu nedávno získala aj záštitu Ministerstva obrany SR.  Božena by mala byť vyrobená najneskôr v novembri a do konca roka bude dopravená na Ukrajinu. Cieľová suma na nákup odmínovacieho zariadenia slovenskej výroby s príslušenstvom je 650-tisíc eur. Cena zahŕňa aj výcvik hasičského EOD (likvidácia výbušnej munície) tímu na Ukrajine, dopravník, vybavenie pre hasičský EOD tím (prvky balistickej ochrany, detektory a menšie vybavenie), ako aj dopravu na miesto určenia. Výrobca Way Industries v cene zabezpečí výcvik obsluhy. 

Logistiku projektu má na starosti nezisková organizácia Team4Ukraine tvorená prevažne vojakmi v aktívnych zálohách, ktorí na Ukrajine pomáhajú od roku 2017. Team4Ukraine je dlhodobým partnerom iniciatívy Darček pre Putina a zabezpečila už doručenie viacerých zariadení na miesto určenia. Team4Ukraine po úspešnom ukončení zbierky zabezpečí doručenie Boženy hasičskému zboru v Chersonskej oblasti, ktorý bude mať na starosti likvidáciu mín.

Podporovatelia zbierky na odmínovacie zariadenie Božena 5: Jakub Goda (publicista a komunikačný expert), Randy Hric (zakladateľ Aktuálne o Ukrajine), Daniel Milo (odborník na boj proti dezinformáciám), Tomáš Forró (vojnový reportér a autor), Matúš Ritomský (umelec a publicista), Grigorij Mesežnikov (politológ a spoluzakladateľ Inštitútu pre verejné otázky), Soňa Gyarfašová (novinárka), Vladimír Špánik (zakladateľ Združenia občanov miest a obcí Slovenska), Tomáš Kriššák (odborník v oblasti boja proti dezinformáciám), Kat Cíbiková (aktivistka) a iniciatíva Dobre, Juraj Rizman (PR manažér v treťom sektore) a ďalší.

O zbierke Darček pre Putina: Dárek pro Putina www.zbraneproukrajinu.cz je rešpektovanou občianskou zbierkou, ktorú inicioval podnikateľ a filantrop Dalibor Dědek. Dalibor Dědek okrem iniciácie vzniku zbierku aj finančne podporoval a uhrádzal všetky náklady spojené s jej prevádzkou. Aktuálne je zbierka vedená tímom nadačného fondu a je už schopná samofinacovania. Jej aktivity pre ukrajinskú armádu získali podporu ukrajinskej ambasády v Prahe, Armády ČR a Ministerstva obrany ČR. Zbierka už vyzbierala vyše 20 miliónov eur od približne 150 000 darcov. Zbierka vznikla 4. mája 2022 a za rok jej existencie o nej informovali mnohé svetové médiá ako BBC, New York Times, CNN, Der Spiegel, Reuters a iné.

O iniciatíve MIER UKRAJINE: Iniciatíva Mier Ukrajine je občianska odpoveď na bezprecedentnú agresiu a útok ruskej armády na slobodnú a suverénnu Ukrajinu. Sme ľudia, aktivistky a aktivisti z rôznych kútov Slovenska. Stojíme za Ukrajinou, za ukrajinskými ženami, mužmi a deťmi. Tím iniciatívy Mier Ukrajine tvoria Marek Kapusta, Marián Kulich, Viera Dubačová, Lucia Štasselová, Rastislav Kalnovič, Lucia Kuzminová Rosáková, Andrej Čierny, Sergej Danilov, Inna Imas, Zuzana Izsáková. Ďakujeme všetkým za akúkoľvek pomoc Ukrajine. #ZaVasuaNasuSlobodu #MierUkrajine #StandWithUkraine

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite