Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Petra Kažimíra čaká v pondelok súd za korupciu

.sita .slovensko

Podľa súdu je guvernér vinný. Kažimír sa proti verdiktu odvolal, musí preto prebehnúť pojednávanie.

Petra Kažimíra čaká v pondelok súd za korupciu SITA/GLOBSEC

guvernér Národnej banky Slovenska Peter K., ktorý je obžalovaný pre podplácanie, by sa mal v pondelok 3. júla postaviť pred sudcu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu s tým, že vo veci sú vytýčené termíny pojednávaní aj na 4. a 20. júla a 4. a 18. septembra. 

Petra K. pritom už súd uznal trestným rozkazom za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd uložil obžalovanému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky. 

Keďže však obžalovaný, ako aj Úrad špeciálnej prokuratúry podali proti verdiktu odpor, vo veci bolo vytýčené hlavné pojednávanie. Peter K. zároveň trvá na tom, že je nevinný.

Guvernéra Národnej banky Slovenska a bývalého ministra financií Petra K. ešte vo februári obžalovali pre trestný čin podplácania. Obžaloba sa podľa Úradu špeciálnej prokuratúry týka podozrenia z korupčnej trestnej činnosti v súvislosti s daňovými kontrolami voči viacerým obchodným spoločnostiam.

Generálna prokuratúra SR ešte minulý rok v júni v dôsledku zistených porušení zákona v neprospech obvineného zrušila prostredníctvom paragrafu 363 obvinenie voči Petrovi K. 

Obvinenie totiž podľa prvého námestníka generálneho prokurátora Jozefa Kanderu vzniklo len na základe výpovedí jediného spolupracujúceho obvineného. Tým je bývalý šéf Finančnej správy SR František Imrecze. Ten podľa Kanderu vo veci vypovedal viackrát a v jeho výpovediach sú výrazné rozpory.

Polícia však neskôr obvinenie vzniesla opätovne. Peter K. mal podľa medializovaných informácií zohrať úlohu kuriéra a priniesť vtedajšiemu šéfovi finančnej správy Imreczemu úplatok zhruba 50-tisíc eur.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite