Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenská akadémia vied si pripomína 70 rokov od svojho vzniku

.tasr .slovensko

Počas siedmich dekád prekonala akadémia množstvo míľnikov a historických okamihov. Viaceré z nich si pripomenie v piatok na slávnostnom matiné v Novej budove SND.

Slovenská akadémia vied si pripomína 70 rokov od svojho vzniku wikipedia

slovenská akadémia vied (SAV) si v týchto dňoch pripomína 70 rokov od prijatia zákona o SAV, ktorý definoval jej základy a podobu, v ktorej existuje až dodnes. Svoje jubileum si akadémia pripomenie viacerými podujatiami. Ústredné oslavy sa uskutočnia v Bratislave v piatok a v sobotu (24. 6.).

„SAV vznikla v atmosfére silného sovietskeho vplyvu. Tým bola ovplyvnená jej štruktúra a aj zameranie. Za 70 rokov sa však ukázalo, že to nepredznamenalo jej fatálnu deformáciu. Našťastie sa dnes SAV radí úrovňou aj zameraním k štandardným európskym vedeckým inštitúciám, “ zdôraznil pri príležitosti výročia SAV jej predseda Pavol Šajgalík. Počas siedmich dekád prekonala akadémia množstvo míľnikov a historických okamihov. Viaceré z nich si pripomenie v piatok na slávnostnom matiné v Novej budove SND. „Budeme mať príležitosť spomenúť si na predošlých 70 rokov SAV a vyzdvihnúť našich kolegov, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o jej rozvoj. Verím, že to bude dôstojným upriamením pozornosti na SAV ako najdôveryhodnejšej štátnej inštitúcie a jednak ako vedeckej organizácie, ktorá produkuje vedu v tej najvyššej kvalite, minimálne v stredoeurópskom priestore, “dodal Šajgalík. 

Oslavy jubilea najväčšej vedeckej inštitúcie na Slovensku sa ponesú aj v znamení prezentácie jej výskumných tém a výsledkov jednotlivých pracovísk. Na Námestí M. R. Štefánika v Bratislave sa v piatok a sobotu uskutoční podujatie Víkend so SAV. Ide o dvojdňový festival vedy, na ktorom sa predstavia pracoviská SAV z celého Slovenska. Približne päť desiatok stánkov prinesie najnovšie výskumné výsledky, interaktívne exponáty a vedecké aktivity nielen pre najmenších. Program na pódiu doplnia prednášky vedcov na rôzne témy. V piatok podvečer sa uskutoční koncert kapely Korben Dallas. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite