Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Samosprávy ostali osamotené – daňový bonus ich poslal do vysokých deficitov

.dáta bez pátosu .slovensko

Náš najnovší článok sa venuje rozpočtovaniu, financovaniu a aj predikovaniu výsledkov samospráv: Obce, mestá, a župy (kraje) v posledných rokoch a v najbližších 2 rokoch. Nie je to veselé čítanie a čaká nás poriadny kus roboty.

Dáta bez pátosu: Samosprávy ostali osamotené – daňový bonus ich poslal do vysokých deficitov

potrebné je reformovať systém financovania samospráv, zabezpečiť ich prežitie v roku 2023 a v roku 2024 a tiež ich rozvoj.

Najhoršie je vidieť, ako ministerstvo financií zakrývalo skutočné problémy a predložilo do parlamentu absolútne nereálne čísla už na rok 2023. Museli o tom vedieť, bol december 2022, keď sa hlasovalo. Následne sa v rýchlom slede ozvali aj samosprávy a s prvými úpravami deficitov aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. 

Teraz nás čaká na roky 2024 – 25 – 26 úprava výdavkov smerom dole a „konsolidovanie“. Nie, na úkor samospráv to nepôjde. Tam bude treba financie pridať.

Problémom zostáva počet takmer 3000 obcí a 8 krajov na Slovensku. Samospráva je rozdrobená. V rovnako veľkom Dánsku je krajov 5 a obcí – samosprávnych celkov spolu menej ako 100. 

Máme tisícky primátorov, tisícky rozpočtov, komisií, rokovaní, desaťtisícky poslancov, účtovných závierok každý mesiac, milóny dokumentov a miliardy nákladov. Lepšie bude to nastaviť od stola nanovo.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite