Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nové plány NATO na posilnenie východného krídla zvýšia bezpečnosť Slovenska

.sita .slovensko

Posilnenie bezpečnosti a kolektívnej obrany s dôrazom na východné krídlo NATO ako nástroj odstrašenia a obrany bolo témou rokovania ministrov obrany členských krajín Aliancie v Bruseli.

Nové plány NATO na posilnenie východného krídla zvýšia bezpečnosť Slovenska SITA/Peter Rusko Vrtuľníky Black Hawk počas prehliadky vrtuľníkových jednotiek Ozbrojených síl SR a US Army dislokovaných na leteckej základni Sliač v rámci mediálneho dňa pri príležitosti cvičenia Slovenský štít 2021.

témou sa ministri zaoberali na svojom druhom rokovacom dni v súvislosti s blížiacim sa samitom Severoatlantickej aliancie v Litve. Dôležitou správou pre Slovensko je podľa ministra obrany Martina Sklenára rozhodnutie o zavedení rotačného systému v oblasti ochrany vzdušného priestoru NATO, teda aj Slovenska. „V praxi to znamená, že kým doteraz to bolo ma dohode jednotlivých štátov, dnes do toho zavádzame systém. Prostriedky, ktoré majú členské štáty Aliancie, budú rotovať podľa situácie, možností a pod koordináciou NATO,” priblížil Sklenár.

Ako informovala Mária Precner z komunikačného odboru Kancelárie ministra obrany SR, šéf slovenského rezortu dnes na pôde centrály NATO absolvoval tiež bilaterálne stretnutie so svojím talianskym náprotivkom – ministrom obrany Guidom Crosettom. „Nasadenie talianskeho protivzdušného systému SAMP/T na Slovensku vnímam ako cenný prínos pre bezpečnosť našej krajiny a zároveň pre kolektívnu bezpečnosť východnej hranice Aliancie,“ vyzdvihol Sklenár. 

Obaja lídri zhodnotili aj možnosti prehlbovania bilaterálnej spolupráce, a to napríklad v oblasti podnikov obranného priemyslu. Súčasťou ministrovho programu bolo dnes aj stretnutie krajín, ktoré prispievajú do Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO (eFP) v Lotyšsku. Slovensko vysiela profesionálnych vojakov do Lotyšska už od roku 2018. „Začiatkom júna odišla do Adaži už piata rotácia našich vojakov s technikou, aktuálne tam pôsobia naši delostrelci s húfnicami Zuzana 2,“ dodal Sklenár.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite