Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám od Záborskej neprešiel do druhého čítania

.tasr .slovensko

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám sa skupina poslancov okolo Anny Záborskej pokúšala v parlamente presadiť opakovane.

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám od Záborskej neprešiel do druhého čítania SITA/Diana Černáková

parlament dnes neposunul do druhého čítania návrh zákona o pomoci tehotným ženám, ktorý predložila skupina poslancov okolo Anny Záborskej (OĽaNO). Zaviesť chceli 48-hodinovú čakaciu lehotu aj na interrupcie zo zdravotných dôvodov. V prípade schválenia zákona by museli musieť ženy, ktoré chcú podstúpiť interrupciu, vyplniť dotazník, kde uvedú dôvod. Návrh vymenúva konkrétne formy, z ktorých si môžu ženy vybrať. Predkladatelia návrhu to zdôvodňujú štatistickým zisťovaním s cieľom pomôcť „zlepšeniu zdravotnej starostlivosti, informovanosti, prevencie a sociálnej pomoci“. Zároveň majú uviesť aj formu antikoncepcie, ktorou sa pred počatím chránili. Ak žena na interrupcii trvá a sú splnené podmienky na jej vykonanie, lekár by bol povinný poskytnúť jej zoznam organizácií, ktoré poskytujú ženám pomoc v tehotenstve, informácie o všetkých príspevkoch, na ktoré má nárok pred pôrodom a po ňom, o tehotenskom štipendiu a tiež o podmienkach poskytovania núdzového bývania.

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám sa skupina poslancov pokúšala v parlamente presadiť opakovane. Poslanci OĽaNO Anna Záborská, Milan Kuriak, Marek Šefčík, Peter Liba, Radovan Marcinčin, Ján Kerekréti a Monika Kavecká navrhli, aby žene, ktorá sa rozhodla pre utajený pôrod, prináležalo nemocenské, a to už od 21. týždňa tehotenstva. Ak sa rozhodne donosiť a porodiť dieťa so zdravotným znevýhodnením, dostala by po novom od štátu príspevok pri narodení dieťaťa vo výške 3 170,14 eura. Termín „umelé prerušenie tehotenstva“ navrhovali nahradiť termínom „umelé ukončenie tehotenstva“. Predkladatelia to zdôvodňovali tým, že pri interrupcii tehotenstvo nie je prerušené, ale ukončené, pretože neexistuje žiadna objektívna možnosť jeho pokračovania. Návrh tiež dával žene právo na druhý lekársky posudok, ak jeden lekár konštatuje, že sú splnené podmienky na vykonanie interrupcie zo zdravotných dôvodov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite