Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka poverí kabinet Ľudovíta Ódora vládnutím do vzniku novej vlády

.tasr .slovensko

Prezidentka Zuzana Čaputová v zmysle ústavy poverí vládu Ľudovíta Ódora vykonávaním jej pôsobnosti až do zostavenia novej vlády, ktorá vzíde zo septembrových predčasných parlamentných volieb.

Prezidentka poverí kabinet Ľudovíta Ódora vládnutím do vzniku novej vlády SITA/ Diana Černáková

prezidentka Zuzana Čaputová v zmysle ústavy poverí vládu Ľudovíta Ódora vykonávaním jej pôsobnosti až do zostavenia novej vlády, ktorá vzíde zo septembrových predčasných parlamentných volieb. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„Prezidentka oceňuje postoj poslancov a poslaneckých klubov, ktoré hlasovali za vyslovenie dôvery vláde odborníkov. Vznik úradníckej vlády bola jediná ústavná možnosť, ako priviesť Slovensko k predčasným voľbám potom, ako parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera a zároveň sa v ňom nenašla parlamentná väčšina potrebná na vznik inej vlády,“ skonštatovala hlava štátu.

Odmietnutie väčšiny poslancov vysloviť dôveru vláde odborníkov bez presvedčivých vecných argumentov považuje prezidentka za veľmi nezrelý postoj.

premiéra výsledok hlasovania o dôvere neprekvapil

Premiéra Ľudovíta Ódora výsledok hlasovania o dôvere v Národnej rade SR neprekvapil. Ako uviedol, napriek neschváleniu programového vyhlásenia vlády sa ho kabinet bude snažiť napĺňať aj s obmedzenými kompetenciami.

„Vláda už nebude mať plné kompetencie a my sa musíme pripraviť na to, že mnohé rozhodnutia budeme musieť konzultovať s prezidentkou,“ skonštatoval Ódor. Ako pripomenul, mnohé úkony sa predĺžia a niektoré veci nebudú možné. 

PVV nazval cestovnou mapou vlády do konca volieb. „Všetko, čo sme sľúbili, sa budeme snažiť aj dodržať,“ potvrdil. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite