Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Potraviny na Slovensku – čaká nás zásadný pokles cien

.dáta bez pátosu .slovensko

V poslednom čase a aj prevčerom v diskusiách politikov počúvate o tom, že sú na Slovensku drahé potraviny, vysoké marže predajcov a výnimkou nie je ani výrok: ľudia hladujú.

Dáta bez pátosu: Potraviny na Slovensku – čaká nás zásadný pokles cien

kde je pravda

Slovensko v raste cien potravín absolútnym šampiónom. Čo sa týka rastu cien, nastalo nasledovné:

  • rast cien nastáva u nás okamžite pri náznaku rastu v Európe,
  • amplitúda rastu je oproti eurozóne alebo aj Česku obrovská,
  • k poklesu, naopak, dochádza u nás najneskôr.

Ak v januári 2019 stál nákup 100 eur, tak v apríli 2023 tento istý nákup stál 150 eur. Ide o 50 % nárast cien. (Je to prepočítané z grafu, kde je bázou indexu hodnota 100 v roku 2015.)

V eurozóne došlo v tom istom období priemerne k rastu 28 % (to je včítane Slovenska). Je to významne menej, rast cien potravín v eurozóne bol pozvoľnejší, pomalší a už od marca sú ceny stabilizované.

V Česku bol rast rovnako nižší, aj keď k nemu došlo rovnako rýchlo. Ale v Česku dokonca ceny v apríli už klesli. 

na Slovensku aj v apríli ceny potravín stúpali.

Nejde v žiadnom prípade o marže obchodníkov na úrovni 8 % (páni politici v nedeľu v diskusii o 5 minút 12) a vraj namiesto 2 % v Európe.

Ide o nefunkčnosť inšititúcií štátu, ktoré máme zriadené a ktoré zamestnávajú stovky ľudí: Protimonopolný úrad, Obchodná inšpekcia. Tieto nepristúpili k účinnej kontrole primeranosti marží. A nenapraví to žiadny ďalší úrad, ale len poctivý výkon a sfunkčnenie tých úradov a inšititúcií, ktoré už máme a ktoré si platíme.

Ale Slovensko od pôdy cez skupovanie úrody, cez spracovanie komodít, cez predaj produktov a nakoniec až po siete predjcov vlastní zopár – vyslovene pár – jedincov, ktorí majú silný vplyv, kontrolujú trh, dominujú v distribúcii, majú všade kontakty a svojich ľudí a nedovolia, aby:

  • sme mali reálne otvorený trh,
  • sme mali dostatočnú konkurenciu vo všetkých veľkostiach predajní,
  • sme mali jednoduché pravidlá predaja z dvora, predaja prebytkov, predaja na trhu, jednoduchú reguláciu kvality a čerstvosti,
  • sme mali jednoduchú legislatívu pre malých predajcov od povoľovania prevádzok po zamestnávanie rodiny, mladých, sezónnych pracovníkov a zamestnancov s nízkym daňovo-odvodovým (NE)zaťažením.

Máme všetko opačne a pár silných hráčov stráži pravidlá, legislatívu, prístup na trh a nakoniec aj ceny v obchode s kasou.

Ale čakajú nás dobré časy a relatívne rázny pokles cien:

  • príde oneskorene po eurozóne a po Česku, ale príde,
  • ceny pôjdu dole z vysokých hladín a úrovní a bude to cítiť,
  • bude to síce trvať dlho a dlhšie ako v eurozóne, lebo ceny padnú zvysoka a predajcom bude ľúto ich opúšťať, vzdávať sa nadmerných ziskov, marží a silného cashflow.

Vy môžete zmeniť nákupné zvyklosti a zvyky, nekupovať drahé potraviny a prejsť na lacnejšie verzie. Potlačíte tým krivku grafu, index cien potravín nižšie. Skoro a výrazne. Dá sa to.

Už oznam o inflácii v strede tohto týždňa bude o POKLESE. Sme si tým istí a energie, palivá a potraviny budú hlavnými ťahúňmi.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite