Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rezort kultúry poskytne temer 4,2 milióna eur na odstraňovanie následkov požiaru v Banskej Štiavnici

.sita .slovensko

Malo by ísť o osobitnú výzvu v programe Obnovme si svoj dom.

Rezort kultúry poskytne temer 4,2 milióna eur na odstraňovanie následkov požiaru v Banskej Štiavnici SITA/KR PZ Banská Bystrica Zásah hasičov pri požiari budov v centre mesta Banská Štiavnica, kde spočiatku horela historická budova nazývaná Banka lásky a neskôr sa rozšíril i na okolité objekty.

daná výzva bude určená pre súkromné subjekty, ktoré požiar zasiahol, a jej podmienky by mali zahŕňať obmedzenia a opatrenia na zvýšenie požiarnej bezpečnosti kultúrnych pamiatok, ktoré budú obnovované. Prostredníctvom podprogramu Odstraňovanie následkov mimoriadnych udalostí by mal byť riešený prípad požiarom zasiahnutého subjektu, ktorého objekt nie je národnou kultúrnou pamiatkou. Vyplýva to z materiálu, ktorý dnes schválila vláda. V programe Obnovme si svoj dom bude výzva vyhlásená pre tri nehnuteľnosti, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami a v programe Odstraňovanie následkov mimoriadnych udalostí v oblasti kultúry bude mimoriadne výzva určená pre jednu nehnuteľnosť, ktorá nie je národnou kultúrnou pamiatkou.

Uznesením vlády z 5. apríla 2023 k riešeniu následkov požiaru v Banskej Štiavnic, bolo ministerke kultúry i ministrovi vnútra uložené, aby „v spolupráci s Ministerstvom financií SR vypracovali návrh na kompenzáciu výdavkov subjektov, ktoré sú súkromnými vlastníkmi alebo správcami národnej kultúrnej pamiatky v meste Banská Štiavnica priamo postihnutými požiarom a predložili návrh finančného zabezpečenia na rokovanie vlády". Kompenzácie mali byť podľa Uznesenia riešené až po vyplatení poistného plnenia, k čomu podľa predloženého materiálu už došlo.

Prostriedky je podľa ministerstva kultúry, ktoré návrh predložilo, potrebné uvoľniť čo najskôr, a to počas druhého štvrťroka tohto roku. „Navýšenie limitu výdavkov kapitoly Ministerstva kultúry SR v celkovej sume 4 184 558 eur v roku 2023 požadujeme z dôvodu, že pôjde o mimoriadnu výzvu v rámci Dotačného systému MK SR, kde sa v roku vyhlásenia výzvy poskytuje celý objem požadovaných finančných prostriedkov. S ohľadom na skutočnosť, že ide o kapitálové výdavky je následne možnosť ich použitia aj v dvoch nasledujúcich rokoch," píše sa v materiáli. Rezort kultúry doplnil, že harmonogram použitia prostriedkov sa môže v ďalších rokoch zmeniť.

„Ďalšie výdavky subjektov uvedených v bode C.5. Uznesenia spojené s odstraňovaním následkov požiaru budú financované z ich vlastných zdrojov, poistného plnenia, rozdelených výnosov realizovaných verejných zbierok (napr. Donio, n. o.) alebo z iných verejných a súkromných zdrojov, napr. v prípade úspešnosti dotačných projektov," uviedlo MK SR v návrhu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite