Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V programovom vyhlásení deklaruje jasné európske a euroatlantické ukotvenie Slovenska

.sita .slovensko

Slovensko je integrálnou súčasťou politického Západu, uvádza sa v Programovom vyhlásení vlády (PVV), ktoré dnes schválil kabinet Ľudovíta Ódora.

V programovom vyhlásení deklaruje jasné európske a euroatlantické ukotvenie Slovenska SITA/Diana Černáková Predseda vlády SR Ľudovít Ódor (vpravo) počas tlačovej konferencie po 5. rokovaní vlády SR o programovom vyhlásení vlády. Bratislava, 12. jún 2023.

naša zahraničná a európska politika je podľa úradníckej vlády založená na hodnotách ochrany demokracie, slobody, ľudských práv, presadzovaní princípov právneho štátu, medzinárodnej solidarity a dodržiavaní medzinárodného práva, upevňuje kredibilitu a rešpekt Slovenska v zahraničí. Centrálnou úlohou našej diplomacie preto zostáva obhajoba a presadzovanie národných záujmov, ochrana práv a záujmov našich občanov v zahraničí a podpora internacionalizácie slovenských podnikov.

Udržanie európskej a transatlantickej jednoty a rovnako domácej podpory členstva v Európskej únii a NATO sú podľa Ódora a jeho úradníckej vlády garanciou našej štátnosti, bezpečnosti a prosperity. Medzi krátkodobé priority vlády patrí podpora pre trvalé mierové riešenia. Vláda odmieta hrozbu alebo používanie sily v medzinárodných vzťahoch. Podpora Ukrajiny a solidarita je preto v národnom záujme Slovenska. Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že Slovensko bude Ukrajine naďalej pomáhať politicky, humanitárne, vojensky i ďalšími spôsobmi. Vláda tiež pripraví opatrenia zamerané na posilnenie zapojenia slovenských subjektov do procesov obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny.

Medzi krátkodobé priority vlády patrí aj udržateľné financovanie zahraničnej služby, vláda preto pripraví opatrenia zamerané na dlhodobo udržateľné a medzinárodne konkurencieschopné financovanie zahraničnej služby. Zabezpečí tiež rozvoj udržateľných národných kapacít naprieč štátnou a verejnou správou pre strategickú komunikáciu a boj s hybridnými hrozbami, vrátane dezinformácií.

Medzi priority patrí sformulovanie strednodobej stratégie zahraničnej politiky. Vláda s cieľom poskytnúť ucelenú víziu pre smerovanie zahraničnej a európskej politiky v štvrtej dekáde samostatnosti Slovenska pripraví návrh 26 strednodobej stratégie zahraničnej a európskej politiky, ktorá zadefinuje naše zahraničnopolitické záujmy a z nich vyplývajúce strategické ciele. „Naša oficiálna rozvojová spolupráca a mechanizmy humanitárnej pomoci dlhodobo trpia nedostatočným zdrojovým zabezpečením, v dôsledku čoho Slovensko zaostáva za svojimi možnosťami i medzinárodnými záväzkami,“ píše sa v PVV. V záujme nápravy tohto stavu vláda rozpracuje návrh novej strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce na roky 2024-2030. Jej súčasťou bude plán finančných zdrojov na bilaterálne aktivity rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci.

Jedným z dôležitých nástrojov zapájania Slovákov žijúcich v zahraničí do diania na Slovensku je podľa vlády aktívna práca s našou diaspórou a mladými profesionálmi v zahraničí. Vláda preto vykoná analýzu možností inštitucionálneho zabezpečenia úloh, ktoré s tým súvisia, vrátane návrhov na možnú transformáciu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite