Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prioritou vlády je brzdenie inflácie, zefektívnenie pozemkového fondu a zvýšenie ochrany spotrebiteľov

.tasr .slovensko

Vyplýva to z vládou schváleného programového vyhlásenia.

Prioritou vlády je brzdenie inflácie, zefektívnenie pozemkového fondu a zvýšenie ochrany spotrebiteľov SITA/Diana Černáková

ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR má pred sebou tri dôležité krátkodobé úlohy. Prvou je brzdenie potravinovej inflácie, druhou je zefektívnenie fungovania Slovenského pozemkového fondu (SPF) a Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) a treťou prioritou je zvýšenie ochrany zdravia spotrebiteľov v kontexte dovozu potravinárskych komodít a potravín z Ukrajiny a ďalších tretích krajín. Vyplýva to z vládou schváleného programového vyhlásenia.

„Čo sa týka situácie v SPF, tam máme od 1. júna nového generálneho riaditeľa, od ktorého mám vysoké očakávania a pravidelne o problémoch a riešeniach komunikujeme. S fungovaním PPA som spokojný, je ale potrebné zrýchliť a ešte viac zjednodušiť procesy, aby sa žiadatelia dostali k platbám v kratšom čase. V prípade kontroly dovezených potravín z Ukrajiny poznám medzery a nedostatky systému, čiže momentálne hľadáme spôsoby, ako ich napraviť,“ zhrnul minister Jozef Bíreš.

Z pohľadu strednodobých priorít bude rezort pokračovať v legislatívnej príprave Rizikového fondu, ktorý bude slúžiť na tlmenie negatívnych vplyvov nepredvídateľných prírodných javov, ktoré spôsobujú škody na úrode a škody spôsobené zverou. V prípade živočíšnej výroby bude kompenzovať škody spôsobené nákazlivými chorobami zvierat. Dôraz bude klásť na zlepšovanie manažmentu pôdy a vody v krajine. Ide predovšetkým o opatrenia na zabránenie zaberania poľnohospodárskej pôdy na výstavbu.

Vláda bude pokračovať v podpore a hľadaní nových nástrojov na finančnú podporu malých, mladých, rodinných a začínajúcich poľnohospodárov s cieľom zvýšiť produktivitu a udržateľnosť v pôdohospodárstve. „V rezorte máme viacero výskumných inštitúcií, ktoré prichádzajú s novými, inovatívnymi poznatkami," podotkol Bíreš. Udržateľnosť a rozvoj v lesníctve prináša strategický dokument jeho rozvoja, a to Národný lesnícky program SR do roku 2030. Vláda sa zaviazala, že ho do predčasných parlamentných volieb predloží do medzirezortného pripomienkovania, aby kabinet, ktorý vzíde z demokratických volieb, mohol plynule pokračovať v legislatívnom procese.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite