Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sme rodina podporí „dobré“ programové vyhlásenie vlády

.tasr .slovensko

Kollár poznamenal, že nechcú hádzať predsedovi vlády polená pod nohy, podľa neho si je potrebné uvedomiť, že nejde o politickú vládu.

Sme rodina podporí „dobré“ programové vyhlásenie vlády SITA/Diana Černáková

v prípade, že programové vyhlásenie vlády (PVV) bude „dobré“, hnutie Sme rodina je pripravené vysloviť dôveru vláde Ľudovíta Ódora. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 predseda Národnej rady (NR) SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Poslanec NR SR Peter Pellegrini poznamenal, že nezaradení poslanci za Hlas-SD dôveru vláde nevyslovia.

Kollár poznamenal, že nechcú hádzať predsedovi vlády polená pod nohy, podľa neho si je potrebné uvedomiť, že nejde o politickú vládu. „Počkáme si na PVV, ak bude v poriadku, sme pripravení ho podporiť,“ povedal s tým, že zatiaľ PVV nevidel. Pripúšťa, že ak tam bude niečo, s čím v hnutí budú nesúhlasiť, tak ho nepodporia. Predseda parlamentu ráta s tým, že v priebehu budúceho týždňa by sa o dôvere vlády mohlo v parlamente hlasovať. Podľa Pellegriniho predseda vlády vie, že jeho vláda dôveru nezíska.

Diskutujúci sa vyjadrili aj ku kandidačným listinám pred predčasnými voľbami. „Strany ešte naberajú odborníkov a mediálne známe osobnosti na kandidátky, “ povedal Kollár s tým, že nevie, či to stranám pomôže, alebo skôr uškodí. K hnutiu by sa mali podľa jeho slov pridať ešte niektorí primátori. Líder Hlasu-SD potvrdil, že strana sa reálne spojila s Dobrou voľbou, pričom jej líder Tomáš Drucker bude na kandidátke figurovať v prvej desiatke. Z Dobrej voľby ešte Pellegrini očakáva príchod Petra Kresáka. K tomu, či bude po voľbách Hlas-SD so Smerom-SD spolupracovať sa Pellegrini konkrétne nevyjadril, opakovane však vylúčil spoluprácu s ĽSNS a OĽANO.

Obaja diskutujúci sa zhodli v tom, že nie je dobré, keď sa do spoločnosti vnáša rozoštvávanie pred blížiacimi sa voľbami a hovorí sa o ich manipulovaní. „Jediný, kto dokáže 30. septembra ovplyvniť voľby v SR, je občan,“ povedal Pellegrini.

Témou diskusie bola aj vojenská pomoc Ukrajine. Predseda strany Hlas-SD si myslí, že Slovensko do budúcna už nemôže výraznejšie vojensky pomôcť Ukrajine, pretože už veľmi nemá z čoho. Situácia v susednej krajine je podľa neho pre Slovensko i príležitosťou v oblasti zbrojného priemyslu. Kollár je za to, aby Slovensko pomáhalo Ukrajine, "pretože oni bojujú aj za nás". 

Lídri Hlasu-SD aj Sme rodina sú proti novým pravidlám v súvislosti s migrantmi, o ktorých sa rozhoduje v EÚ. Nesúhlasia s povinnou solidaritou. Pellegrini tvrdí, že Slovensko môže prispievať na posilnenie spoločných hraníc, nesúhlasí však s tým, aby sme posielali peniaze na migrantov. Obaja sa zhodli aj v tom, že Slovensko bolo solidárne pri prijímaní Ukrajincov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite