Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Silní vs. noví hráči na trhu

.dáta bez pátosu .slovensko

Šetrenie primeranosti marží na slovenskom trhu čerpačiek (na rozdiel od reality v Česky) je zbožným želaním a Protimonopolný úrad ich nevidí ako problém.

Dáta bez pátosu: Silní vs. noví hráči na trhu

a tak tradične vysoké ceny, prehnané marže a veľkých hráčov porazí konkurencia a slobodný trh. Minule sme tu „vraj“ dali ORLEN – samoobslužnú pumpu a preto „jasné“, že ceny nižšie.

Dnes sme vybrali ORLEN pumpu na diaľnici, kde sú ceny vždy vyššie ako v „intraviláne“. A to rovno na mieste, kde v Lamači predtým Slovnaft pumpa bola takmer rovnako drahá ako OMV oproti na druhej strane. Dnes je tam ORLEN plnohodnotná obslužná pumpa aj s marketom a čuduj-sa-svete, ceny nižšie ako vedľa na sídlisku v Dúbravke Slovnaft.

V regióne dlhodobo ovládanom molom-slovnaftom konečne prichádza k zmene na trhu.

Nie, nie je naším zámerom nikomu drukovať a nikoho promovať, ale vysoké ceny tovarov a služieb majú na Slovensku na svedomí aj dlhodobo vysoké ceny energií a palív, následne logistiky a dopravy a následne potravín a služieb. Inflácia najvyššia v Eurozóne a 2-krát tak vysoko ako priemer Eurozóny v apríli 2023: 14 % na Slovensku oproti Eurozóne so 7 %. Nedivme sa: uzavretý trh, veľkí hráči, veľa bariér na všetko, silná regulácia: ale nie tam, kde treba a takmer nefunkčný Protimonopolný úrad.

Zisky rafinérií sú rekordné, všetci sa im na ne už tretí rok denne skladáme: občania, živnostníci, firmičky a firmy, samosprávy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite