Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Europoslanci načrtli stratégie, ktoré by mohli oslabiť maďarské predsedníctvo EÚ

.sita .slovensko

Očakáva sa, že europarlament tento týždeň odhlasuje nezáväznú rezolúciu, ktorá „spochybňuje“ schopnosť Budapešti úspešne predsedať Rade v druhej polovici roku 2024.

Europoslanci načrtli stratégie, ktoré by mohli oslabiť maďarské predsedníctvo EÚ SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP

poslanci Európskeho parlamentu v stredu predstavili stratégie, ktoré by mohli poslúžiť na oslabenie, prípadne úplné odňatie budúcoročného maďarského predsedníctva Európskej únie (EÚ). Ako referuje web Politico, deje sa tak uprostred eskalujúcich ťahaníc medzi inštitúciami EÚ a maďarským lídrom Viktorom Orbánom v súvislosti s úpadkom právneho štátu.

Očakáva sa, že europarlament tento týždeň odhlasuje nezáväznú rezolúciu, ktorá „spochybňuje“ schopnosť Budapešti úspešne predsedať Rade v druhej polovici roku 2024.

„Je načase, aby sme začali hrať tvrdú hru,“ povedala Sophie in ‘t Veld, holandská europoslankyňa z liberálnej skupiny Obnovme Európu, na tlačovej konferencii so štyrmi ďalšími europoslancami z rôznych politických frakcií, ktorí napísali parlamentný text. Návrh obsahuje spôsoby, ako počas maďarského predsedníctva „znížiť spoluprácu na nevyhnutné minimum“, vysvetlila.

Maďarsko by malo zastávať spomenutú pozíciu v druhej polovici roku 2024. Predsedníctvo Rady rotuje medzi krajinami EÚ každých šesť mesiacov, čím dáva zodpovednej krajine právomoc pomáhať pri stanovovaní programov a priorít, predsedať zasadnutiam a koordinovať prácu v oblasti politiky EÚ, ktorá sa v tomto období vykonáva. Tento týždeň schopnosť Maďarska vykonávať predsedníctvo spochybnila aj nemecká ministerka pre Európu Anna Lührmann.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite