Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na zlepšenie starostlivosti o pacientov so zriedkavými chorobami majú smerovať milióny eur

.sita .slovensko

Na plnenie Národného programu zdravotnej starostlivosti o pacientov so zriedkavými chorobami do roku 2030 plánuje rezort zdravotníctva v tomto a budúcom roku vynaložiť 2,7 milióna eur.

Na zlepšenie starostlivosti o pacientov so zriedkavými chorobami majú smerovať milióny eur SITA/SITA/BRANISLAV BIBEL

vyplýva to z akčného plánu k tomuto programu na roky 2023 a 2024, ktorý schválila vláda. Plnenie akčného plánu podľa ministerstva zdravotníctva významne prispeje k rozvoju najdôležitejších zámerov pre zlepšenie situácie v oblasti zriedkavých chorôb.

Rezort zdravotníctva v materiáli definuje úlohy a aktivity, ktoré vyplývajú z deviatich základných priorít národného programu. Pozornosť sa na Slovensku aktuálne zameriava najmä na dostupnosť špecializovanej diagnostiky, liečby a starostlivosti o pacientov v expertíznych a špecializovaných pracoviskách pre zriedkavé choroby. Kvalita expertíznych pracovísk podľa rezortu zdravotníctva závisí od spolupráce s ERN, teda s Európskymi referenčnými sieťami pre zriedkavé choroby, ako aj od odstránenia nedostatkov niektorých pracovísk zapojených v ERN vyplývajúcich z ich auditu Európskou komisiou.

V rokoch 2023 a 2024 chce ministerstvo zdravotníctva rozvíjať informovanosť verejnosti o zriedkavých chorobách, rozširovať vzdelávanie odbornej verejnosti o nich, rozširovať a skvalitňovať diagnostiku, liečbu a starostlivosť o pacientov so zriedkavými chorobami a zamerať sa na skríning a prevenciu týchto chorôb. Medzi úlohami na roky 2023 a 2024 sú aj podpora vedy a výskumu v oblasti zriedkavých chorôb, zber údajov o pacientoch s týmito chorobami, špecializované registre a vytvorenie tzv. virtuálneho registra zriedkavých chorôb.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite