Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Toto nás zabije

.dáta bez pátosu .slovensko

Inflácia je ako hypertenzia (vysoký tlak). Nič necítite aj je vám dobre, ste OK. Ale zrazu, z ničoho nič sa vám priťaží a ocitnete sa na JIS-ke. Už sme tam.

Dáta bez pátosu: Toto nás zabije

presne tak pôsobí inflácia aj na verejné financie:

   1) Pri raste cien zrazu zaplatíte v supermarkete za jedlo o 50 % viac, a tým pádom aj odvediete o 50 % viac DPH. Štát má nárast daňových príjmov. 

Ak vám aj rýchlo zvýšia plat, čo sa v súkromnej sfére deje, tak aj dane z príjmu a odvody zaplatíte vyššie a štát dostane aj z príjmu viac daní.

To vidno v tých modrých obdĺžničkoch vyššie v grafe: medziročný rast daňových príjmov a odvodov bol UŽ v roku 2022 dvojciferný.

V roku 2023 bude rast daňových príjmov pokračovať, neskôr sa rast ultmí. Už rok 2023 je ale namaľovaný optimisticky.

   2) Čo je desivé, sú mandatórne výdavky (dávky, dôchodky, pomoci, platy vo verejnej správe). To je ten tichý zabijak.

Napriek rastu príjmov si nikto nepripustí, že „do roka a do dňa“ bude treba navýšiť výdavky, ktoré rastú aj kvôli populizmu poslancov a vlád (straníkov = neekonómov). Výdavky rastú aj kvôli legislatívnym vzorčekom, ktoré dvíhajú s oneskorením mnohé výdavky vo väzbe na nameranú infláciu.

V roku 2022 bol medziročný rast ani nie 1 %. Ale v roku 2023 bude rast výdavkov 21 %.

Aj v roku 2024 bude silný rast výdavkov pokračovať, neskôr by sa pomaly a prirodzene utlmil. Ale na to nie je priestor. Bude treba konať okamžite. Na JIS-ke je pacient, ktorého treba resuscitovať.

Samozrejme, na ministerstve financií toto vedia a graf (vyššie) dali do Program Stability, čo je dokument o zdraví našich financií pre Európsku úniu. Je to na čítanie výborný a prehľadný dokument.

Verzia 2023-26 Programu Stability je pre čitateľa hororom, ale poslanci ho v NR SR v apríli 2023 videli a prijali.

A zodpovedajúce vysvedčenie k namaľovanému rozpočtu a k stavu verejných financií sme aj od EÚ dostali. Konkrétne ho dostali Marcel Klimek, ktorý zastupoval Igora Matoviča (lebo ho odvolali) a Eduard Heger, ktorý nestíhal Igora Matoviča zastupovať.

Táto partia následne národu prezentovala rok 2022 ako rok „konsolidácie verejných financií“, stav ku koncu roka ako „dobrá kondícia“ a trend počas svojho vládnutia a rabovanie v špajzi ako „zlepšenie“.

Nuž, nadstranícky a nepredpojato treba povedať, že stav a kondícia sú veľmi zlé, predikcia mizerná a ako bolo povedané: treba konať. Už sa aj začalo....

   1) Nad rámec rozpočtu do septembra 2023 predĺžené energetické pomoci pri plyne a elektrine (po čom sme volali): asi 300 miliónov eur (v 1. štvrťroku to bolo 160 mil. eur).

   2) Valorizované boli dôchodky a upravený rodičovský príspevok (čo je dobehnutie miery inflácie od nástupu tejto vlády: 30 %). Je to pochopiteľné a suma je asi 600 miliónov.

Spolu sme na 1 miliarde oproti rozpočtu 2023 na výdavkovej strane. Z dôchodkov sa neplatí daň a ani odvody (zatiaľ) a dotácie na energie nemajú v sebe DPH. Takže na príjme do rozpočtu: NULA.

Treba konať.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite