Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

PS kritizuje konflikt záujmov v dotáciách pre organizácie blízke Anne Záborskej

.tasr .slovensko

Podľa PS sa v roku 2022 medzi organizácie prepojené na cirkev či podporujúce takzvané tradičné rodiny rozdelilo viac ako 110.000 eur.

PS kritizuje konflikt záujmov v dotáciách pre organizácie blízke Anne Záborskej SITA/Diana Černáková

hnutie Progresívne Slovensko (PS) kritizuje schválenie dotácií na podporu rovnosti pre subjekty, v ktorých figuruje poslankyňa Národnej rady SR Anna Záborská. Podľa podpredsedníčky PS Lucie Plavákovej v procese dochádza k vážnemu konfliktu záujmov. Záborská pre TASR uviedla, že téma dotácií neziskovým organizáciám a najmä tým, ktoré pomáhajú ženám a deťom v núdzi, je systematicky znevažovaná a spochybňovaná preto, že stála pri zrode jednej z nich.

Podľa PS sa v roku 2022 medzi organizácie prepojené na cirkev či podporujúce takzvané tradičné rodiny rozdelilo viac ako 110.000 eur. „Takmer tretina z celkovej sumy (32.900 eur) putovala organizáciám Poradňa Alexis a Fórum života. Ich zakladateľkou a členkou predsedníctva je Anna Záborská. V predsedníctve figuruje spoločne s ďalšou, dnes už bývalou poslankyňou OĽANO, Annou Verešovou,“ uviedla expertka PS pre rodovú rovnosť Beáta Jurik.

Verešová podľa hnutia donedávna pôsobila ako generálna riaditeľka sekcie rodinnej politiky na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR, pod ktorú spadá aj odbor rodovej rovnosti, ktorý má prideľovanie dotácií na podporu rovnosti medzi mužmi a ženami na starosti.

Záborská podľa PS niekoľkokrát predložila do parlamentu návrhy, aby podobné organizácie mohli byť financované aj z dotácií Úradu vlády SR. Podľa hnutia mali subjekty Poradňa Alexis a Fórum života od roku 2020 dostať od ministerstva práce viac ako 65.000 eur.

V reakcii na PS Záborská uviedla, že o politický lynč na Fórum života sa nedávno postarala aj poslankyňa parlamentu Jana Bittó Cigániková (SaS). „Veľký podiel na nepravdivých informáciách a znevažovaní témy má pani Mesochoritisová z Možnosti voľby. Trojicu dnes pochopiteľne uzatvára pani Plaváková z PS,“ uviedla Záborská.

Záborská je rada, že Fórum života sa dôrazne proti osočovaniu ohradilo. „Zopakujem slová z ich stanoviska, s ktorými sa absolútne stotožňujem. O pridelení dotácií rozhodujú nezávislí hodnotitelia a komisie a nie poslanci, ktorí predkladajú zákony. Politik, ktorý predkladá návrhy zákonov bez ohľadu na to, o akú všeobecne prospešnú oblasť dotačného mechanizmu ide, teda z princípu nemôže byť v konflikte záujmov,“ uviedla.

Ako dodala, nikdy nemala a nemá nijaký dosah na rozhodnutia komisie ani hodnotiteľov o tom, kto dotácie dostane. „Zdôrazňujem, že verejné výzvy o pridelení a použití verejných prostriedkov sú dostupné pre každú právnickú osobu, ktorá splní podmienky,“ uzavrela.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite