Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Voľby – dáta ukazujú šancu na veľké upratanie malých

.dáta bez pátosu .slovensko

Veľká väčšina občanov je veľmi a do veľkej miery znechutená, pesimistická, dnes žije v obave. Väčšina tu bude veľmi pravdepodobne žiť dlhodobo, a preto je dôležitý pohľad do vzdialenejšej budúcnosti ako za september 2023.

Dáta bez pátosu: Voľby – dáta ukazujú šancu na veľké upratanie malých

vyššie v grafe od agentúry IPSOS sú výsledky prieskumu za tie strany, ktorým namerali pod 5 % priazne. Nedali sme tam ani jeden názov strany a pre účely toho, čo chceme povedať, sú názvy irelevantné.

závery/hypotéza

1) Súčet preferencií týchto 8 strán/zoskupení je 17 % aj v apríli, aj v marci. Ide o relatívne stálu hodnotu a napriek otázkam ohľadom metodiky, prípadne výhradám k malej vzorke (1000 dotázaných) sa asi zhodneme, že ide o interval 15 % až 20 % rozhodnutých voličov. 

2) Jadro, to znamená „napevno rozhodnutí ich voliť“, má hodnotu 10 %, u niektorých strán takmer nič (2 ľudia z 1000), u niektorých prekvapivo veľa (22 ľudí z 1000). Jadro môžeme asi rovno odpísať ako voličov, ktorých hlasy budú stratené, lebo svoj názor zmeniť nechcú a nehodlajú.

3) Ešte by bolo treba vynásobiť tieto „stratené percentá“ koeficientom 0,75, lebo 25 % voličov nie je rozhodnutých a v extrémnom prípade sa NIKTO z nich nerozhodne voliť tento „planktón“. Prepadnuté hlasy budú tým pádom minimálne a zastúpenie v parlamente viac reprezentatívne (myslíme voči výsledkom hlasovania, nie kvalitu zastúpenia).

0,75 x 10 % = 7,5 %    / 0,75 x 20 % = 15 %

Prieskum IPSOS ukazuje, že takmer určite prepadne 7,5 % až 15 % hlasov.

4) Ak sa medzičasom niekto z veľmi malých strán pridá k veľmi veľkej strane, pomôže to reprezentatívnemu zastúpeniu v NRSR.

takýto výsledok volieb je veľmi dobrou správou:

  • Prepadnuté hlasy pôjdu asi jednou tretinou stranám SMER/REPUBLIKA a dvoma tretinami ostatným. Našťastie to nie je opačne.
  • Prepad vo voľbách by mohol mať za následok „konečnú“ pre minimálne polovicu z týchto 8 strán, ale nakoľko ide u niektorých už dnes o zoskupenia 2 – 5 strán, tak by sa do minulosti mohlo stratiť viac ako 10 projektov, skôr pôjde o 15 straničiek.
  • Veľmi pravdepodobne bude pokračovať aj v budúcnosti asi 5 maďarských a slovenských na národnom princípe založených projektov. Boli, sú a budú tu vždy.
  • Odchod 10 – 15 straničiek je pre očistu spektra politických strán veľmi potrebný výsledok (očakávaný osud pre mnoho projektov) a pre budúce voľby, ktoré môžu byť veľmi skoro aj nádejou.
  • Spolu s tými 10 – 15 projektami, ktoré odídu do zabudnutia, sa s nimi poberie aj asi 25 tvárí minulosti, ktoré sú presvedčené, že teraz je ich čas, v septembri to dajú, sú spasiteľmi a na nich sme čakali. Nie je to tak.

čerešnička

S nami ohľadom interpretácie dát, o výsledkoch prieskumov a o tom, ako „to vidíme“, hovorí veľa ľudí práve zo spektra týchto drobných strán, mnohokrát aj ich lídri. Všetci, ale všetci sú presvedčení, že stúpnu a že to dajú. Samozrejme to nedá nikto z nich. Jedna výnimka prípadne potvrdí túto hypotézu. Čo tvrdia?

  • Niektorí majú silný „drajv“.
  • Mnohí idú práve teraz nastúpať.
  • Iní to idú práve teraz zlomiť.
  • Ďalší majú veľmi silné momentum.
  • Sú aj takí, ktorí idú prekvapiť, veď uvidíme.
  • Jedni sú presvedčení o silnom lete a prázdninách.
  • Druhí idú vsadiť na emóciu a tá voľby „vyhráva“.
  • Fanatici majú skrytý potenciál.
  • Nepochopení idú mobilizovať nerozhodnutých.
  • Nacionalisti idú vytiahnuť silné karty a esá.
  • Absolútne všetci vsadili na presvedčivé osobnosti.
  • Žiadna z týchto strán nemá slabého lídra bez charizmy.

Niektorým sme to už otvorene napísali, že dáta treba čítať opatrne, v štatistike sú intervaly spoľahlivosti, prieskum s 1000 respondentami má rezervy pri interpretácii práve „vašich“ nízkych dát. Nikto, ale skutočne nikto nám nedal ani náznakom za pravdu. Pritom nikomu neradíme, len komentujeme dáta, ktoré oni buď doniesli, alebo ich spolu z verejných zdrojov vidíme.

V tomto poste sa nevyjadrujeme k rizikám postupu do NR SR u tých strán, ktoré majú od 5 % do 10 %. Neistoty ohľadom ich výsledku v septembri sú vysoké alebo neznáme/nemerateľné. 

Je pravdou, že ďaleko väčšiu obavu by mali mať voliči týchto strán a nakoniec aj tie strany samotné, lebo aj v prípade čo i len jednej z nich pri výsledku pod 5 % by išlo o toľko „škody“ ako u „planktónu“ dokopy.

Ak by sa totiž nedostala do NR SR nejaká „dnes v prieskume 6 – 7 %“ strana, tak jednak nebude v parlamente, následne si nebude deliť tie prepadnuté % (ku ktorým sa pridá aj ich 4,9 %). Tie prepadnuté % pripadnú ostatným (aj SMERU a REPUBLIKE), a tým pádom nebude zmena rozloženia síl = rozdiel LEN mínus 5 – 6 %, ale rozdiel v rozložení síl voči SMER/REPUBLIKA bude skôr 8 – 10 %. Toto je skutočný problém: prepad dnes 5 – 10 %-nej strany.

nálady Slovákov (@KAPA 12 - Analytics)

V rámci projektu Reviv EU financovaného Úniou, ktorý na Slovensku robili Bratislava Policy Institute (BPI) a agentúra STEM.

Zber dát prebiehal medzi 5. a 16. februárom, dotazníky vyplnilo 1019 respondentov.

Veľká väčšina z nich si myslí, že Slovensko sa uberá zlým smerom. Až 37 % respondentov odpovedalo, že krajina sa určite uberá nesprávnym smerom, ďalších 44 % si myslí, že sa uberáme skôr nesprávnym smerom a dohromady ide až o 81 %.

Skepsu obyvateľov Slovenska potvrdzuje aj posledný celoeurópsky prieskum Eurobarometer z prelomu januára a februára tohto roka. Obavy zo zlého smerovania Slovenska v ňom vyjadrilo 78 % opýtaných, čo je veľmi podobné číslo.

Nie, nie je to také zlé, prebieha pomerne slušná očista politického spektra smerom k štandardnejšiemu a želateľnému stavu: komunisti-socdem-konzervatívci-liberáli-národniari-fašisti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite