Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč

.tasr .slovensko

Zomrel vo veku 89 rokov.

Zomrel emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč wikipedia

potvrdil to hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian.

Tkáč sa narodil 2. marca 1934 v Ohradzanoch v okrese Humenné. Po maturite študoval v Bratislave, kde 25. júna 1961 prijal z rúk biskupa Ambróza Lazíka kňazskú vysviacku. „V rokoch 1961 – 1963 pôsobil ako kaplán v Zborove. Po absolvovaní dvojročnej základnej vojenskej služby pôsobil od roku 1964 do 1975 ako archivár na Biskupskom úrade v Košiciach,“ uvádza Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) na svojej webovej stránke.  

Tkáč bol za komunizmu prenasledovaný. V roku 1975 mu bol odobratý štátny súhlas na vykonávanie kňazského povolania a až do roku 1983 pracoval ako vodič električky a lesný robotník. Následne bol správcom farnosti Červenica.

Biskupskú vysviacku mal v marci 1990 v Košiciach. Za košického arcibiskupa-metropolitu bol vymenovaný o päť rokov neskôr. „Pálium mu odovzdal dnes už svätý Ján Pavol II.,“ dodáva TK KBS.

Tkáč bol emeritným biskupom od roku 2010.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite