Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Čomu politici nechcú rozumieť? Štatistike a trendom

.dáta bez pátosu .slovensko

Viera nie je dobrá stragégia, dokonca to nie je žiadna stratégia. Ani v prípade KDH.

Dáta bez pátosu: Čomu politici nechcú rozumieť? Štatistike a trendom

KRUTÉ DÁTA

Našou úlohou nie je zachraňovať Slovensko, ani naháňať nikomu voličov, ale poskytnúť dáta - a interpretovať ich.

Dobre ukotvená, celoslovensky organizovaná (2000 poslancov v samospráve a 200 starostov) a v EÚ parlamente prijatá strana: slovenské „CDU - na ceste“ je na Slovensku známe ako KDH.

V posledných 2 voľbách s fatálnym výsledkom, aj keď s kopou financií od štátu skončili mimo parlamentu a s výsledkom 2x „pod 5%“.

Prieskumy u rozhodnutých voličov, čo je asi 70% tých, čo odpovedajú „prídem k voľbám“, indkovali nasledovné:

2016: takmer 8% v prieskumoch pár mesiacov pred voľbami a jasný postup do parlamentu. Výsledok 4,94% bol výrazne pod úrovňou prieskumov. Veľmi silne výsledok ovplyvnilo to, že z „nerozhodnutých“ 25-30%v oličov dal KDH hlas takmer nikto a jeho 8 mandátov berie väčšinovo Fico, Danko a Béla.

2020: Takmer 7% a stále v silná viera „dáme to a 10 mandátov je našich“. Výsledok 4,5%, po mohutnom finiši Igora proti KDH v kombinácii s nerozhodnutými za „Borisa“ a „Igora“ spôsobil, že zas je KDH mimo parlament a jeho fiktívnych 7 mandátov sa delí medzi ostatných.

2023: Dnes prieskumy (preferencie.teraz.sk) ukazújú pre KDH nie 8% ako v 2016, ani 7% ako v 2020, ale skôr slabých 6% a to sa DNES tvorí kandidátka. 1% voličov je asi 30 tisíc ľudí.

Čo na to velenie a vedenie?

„KDH sa zatiaľ drží okolo 6%, čo členovia vedenia vyhodnocujú ako pomerne veľkú šancu, že sa do parlamentu po 2 volebných neúspechoch (2016, 2020) dostanú.“ Sorry, na čom tá partia ide?

ZASTAVTE SA BRATIA

Nie, nemuseli pri tom byť v rokoch 2016 a ani v 2020, ale to pánov z velenia kampane neospravedlňuje pri čítaní dát, čísiel a trendov z nepochopenia situácie.

Pán Milan Majerský: Nie pomerne veľkú šancu na prienik do NRSR, ale pomerne veľkú šancu na tretie fiasko má dnes podľa čísiel-prieskumov-štatistiky KDH.

Je takmer isté, že pri „nestúpajúcom“ trende preferencií, pri očakávanom opakovanom fundementálnom ataku od IM na jadro voličov, pri konkurencii „tvrdých“ kresťanov v sns+taraba a u klérofašistov je obrátenie trendu poklesu alebo stagnácie preferencií KDH cez leto nepravdepodobné a neodvratné.

Rovnako nie je racionálne u 30% nerozhodnutých voličov predpokladať silnú inklináciu voliť KDH. A tých 30% nakoniec hádzajúcich obálky nejakej strane spôsobí, že dnešných 6,5% v prieskumoch bude reálne a na konci 4,5-4,99%.

Šialený výsledok, prídel tých „akože“ 7 mandátov v pomere 5:2 — veď viete ako a možno dosiahnutie ústavnej väčšiny u strán zo spektra, ktoré má výhrady voči NATO a EÚ. Pri ústavnej väčšine hrozí zmena na parlamentnú voľbu prezidenta a bývalý 3 násobný premiér ako prezident. Toľko štatistika. 

ALTERNATÍVA

SILNÁ kandidátka s pár silnými menami a novými tvárami zo strán zo sprektra „planktónu“ by mohla spôsobiť:

  1. v prieskumoch zrazu 4. miesto zľava v grafoch namiesto 10.-17. miesta niekde vpravo
  2. u voličov eufóriu „mám koho voliť“ a to pred prázdninami
  3. jasnú schopnosť sa dostať do parlamentu — istota
  4. namiesto prípadných, ale rizikových 8-9 mandátov pri výsledku 5-6% mať pri 7-8% výsledku spolu 11-15 vlastných poslancov.
  5. byť za úplných hrdinov volieb namiesto pozície lúzrov
  6. pozíciu silnej skupiny pri rokovaniach s PS a prípadne s SAS a prípadne s ....rodina, ako 2. najsilnejšia strana a nie potencionálne úspešná 5,x% strana „do počtu“

Gratulácie a ohňostroj, prienik do parlamentu a vlastný klub. Účasť na rokovaní NRSR, a nie v len v parlamentoch obcí, miest a žup. Nová doba a potlesk z EPP v EÚ.

ČO TREBA UROBIŤ

Pochopiť štatistiku a neohýbať ju pre seba vhodným spôsobom. 6-7% v prieskume je pri štatistickej chybe výsledok „mimo NRSR.“

EŠTE NIKDY nebolo tak veľké riziko, že páni z KDH budú opäť mimo NRSR. Ešte raz, N I K D Y.

Chce to pokoru, viac možno Pavol Koprda v príspevku.

ALEGÓRIA

Všetci kandidáti a strany sa tešia na spoločnú dovolenku v rezorte pri mori a keď tam budú, zostavia si program, čo, kam a ako budú robiť: či pôjdu po katedrálach, na hipster párty, do striptíz baru, na poznávačku, alebo do prírody.

Otvorenie hovoria, kto s kým tam rád pôjde na spoločný program, a tí, čo ho tvoriť nebudú, sa prípadne zúčastia, alebo skysnú na izbe s minibarom a budú diskutovať, kde sa spravili chyby. Ale nebudú sami v kúte, hovoria o spolupráci (KDH a SAS a PS), napríklad.

Ale ešte tam nie sú, lebo sa do letoviska treba najprv dopraviť. A pri „skladačke“ na autobus sa mnohí vymedzujú a nechú sa zložiť (na spoločnej kandidátke) na benzín s lilberálmi, s konzervatívnymi, s odídencami, a novými, s divnými a s maďarmi.

A tak si mnohí zaplatili vlastného šoféra, prenajali poloprázdny autobus (napchali ho NONAMEmami) a zo zvyšku financií dotankovali benzín a dúfajú, že bude fajn počasie a ušetria na klimatizácii, že nebudú zápchy (aby sa neminula zbytočne nafta) a že pôjdu pomaly, ale istota, že sa do letoviska nakoniec dostanú.

Nechcú ísť spolu s inými a nevybrali len tých, čo si dovolenku zaslúžia (ale kadekoho do počtu 150). Nechcú spoločnú cestu, lebo liberáli chcú na autobuse dúhovú nálepku, kresťania u šoféra zavesiť krížik, Maďari chcú ísť cez Maďarsko, ostatní nechcú ani to, ani to. A tak sú odhodlaní mať vlastnú dopravu (kandidátku a kampaň) a nakoniec sa mnohí s dlhým nosov vrátia z polcesty, lebo im dojde benzín. 

Bar v letovisku je zaplatený (a treba ho vypiť), lehátka prestrené, termíny u maséra veľa a každý deň, vouchery do stríptíz baru na recepcii a výlety do okolia objednané, dokonca aj vizitácia u starostu obce s hosteskami zariadená. Zúčastia sa soc-dem a tvrdí kresťania s partičkou liberálov — tí to majú isté. Ostatní možno skončia na ceste na odpočívadle v oblepených autobusoch s poloprázdnou nádržou. 

Radi by sa aj KDH, aj Hegerovci, aj Šimečkovci aj Sulíkovci s Mackom a planktónom, s Ďuriš a Dzurindom zabávali spolu v letovisku a aj spoločnú reč v bare, pri vizite chrámu, u starostu na recepcii našli.... nie je problém.

ALE ZA NIČ NA SVETE NEPÔJDU SPOLU V AUTOBUSE TÝCH PÁR HODÍN A STOVIEK KILOMETROV na 4 týždňový pobyt. Ani za nič. Spoločná kampaň a kandidátka je nepredstaviteľná.

Tak good luck Slovakia! Ešte sme tak rýchlo a tak ďaleko na východe neboli. A to len preto, že štatistika je pánske huncúctstvo. Samozrejme, treba hlavne silnú VIERU.

Ešte raz: nie je to dobrá stratégia....

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite