Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákazu združovať sa vojakom v odboroch

.tasr .slovensko

Súčasná právna úprava profesionálnym vojakom neumožňuje vytvárať odborové organizácie a združovať sa v nich. Porušenie tohto zákazu je dôvodom na skončenie služobného pomeru.

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákazu združovať sa vojakom v odboroch SITA/Branislav Bibel

ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť zákonných prekážok výkonu práva profesionálnych vojakov združovať sa v odboroch. Návrh na začatie konania ÚS v stredu prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Časti zákonov o združovaní občanov a o štátnej službe profesionálnych vojakov napadla na ÚS ešte v marci 2021 vtedajšia verejná ochrankyňa práv (VOP) Mária Patakyová. Argumentovala pritom, že združovanie sa v odboroch je ústavným právom. 

„Právna úprava zasahuje do podstaty práva profesionálnych vojakov a vojačiek slobodne sa združovať na ochranu svojich hospodárskych a sociálnych záujmov a ich práva na nezávislý vznik odborových organizácií. Tento stav považujem za rozporný s ústavou a medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky,“ uviedla vtedy Patakyová.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite