Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka vymenuje úradnícku vládu, viesť ju bude Ľudovít Ódor

.tasr .slovensko

„O menách budem najskôr informovať predsedov politických strán a následne verejnosť,“ povedala prezidentka.

Prezidentka vymenuje úradnícku vládu, viesť ju bude Ľudovít Ódor SITA/Úrad vlády SR

prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenuje úradnícku vládu v týždni od 15. mája. Predsedom vlády odborníkov bude viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor. Tím vlády odborníkov je už zostavený. Hlava štátu to oznámila počas nedeľného vyjadrenia pre médiá.

„O menách budem najskôr informovať predsedov politických strán a následne verejnosť,“ povedala prezidentka. Podotkla, že do predčasných parlamentných volieb zostáva takmer pol roka. Je to podľa nej dosť dlhý čas na to, aby úradnícka vláda stabilizovala situáciu.

Heger predpoludním informoval o tom, že požiadal prezidentku o zbavenie poverenia viesť vládu. Rozhodol sa tak po tom, ako koncom týždňa ohlásili odchod z vlády ministri Samuel Vlčan i Rastislav Káčer a prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády.

Hlava štátu potom v Prezidentskom paláci prijala najskôr predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) a potom aj Hegera. Ten po prijatí u prezidentky potvrdil, že hlava štátu prijala jeho žiadosť o zbavenie poverenia viesť vládu. „V najbližších dňoch budem mať s pani prezidentkou ďalšie stretnutie, “dodal.

Parlament vyslovil nedôveru Hegerovej vláde vlani v decembri. Prezidentka kabinet dočasne poverila vládnutím do septembrových predčasných parlamentných volieb. Okrem Vlčana a Káčera dočasný kabinet už skôr opustili minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií a líder OĽANO Igor Matovič.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite