Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ÚPN si viacerými podujatiami pripomenie 20. výročie začiatku svojej činnosti

.tasr .slovensko

ÚPN vznikol 28. septembra 2002 účinnosťou zákona o pamäti národa. Svoju činnosť začal 1. mája 2003, keď sa funkcie predsedu správnej rady ujal Ján Langoš.

ÚPN si viacerými podujatiami pripomenie 20. výročie začiatku svojej činnosti SITA/Jana Birošová Pamätník Obetiam komunizmu na Jakubovom námestí počas pietnej spomienky na obete komunizmu, ktorú organizuje Ústav pamäti národa. Bratislava, 25. február 2020.

ústav pamäti národa (ÚPN) organizuje v máji a júni pri príležitosti 20. výročia začiatku svojej činnosti viacero podujatí. Ide napríklad o vernisáž výstavy o úlohách a činnosti ÚPN, Dni otvorených dverí pre školy i širokú verejnosť či slávnostné odovzdávanie dekrétov veteránom protikomunistického odboja. TASR o tom informoval hovorca ÚPN Michal Miklovič.

„Činnosť ÚPN sa vyvíjala postupne v závislosti od zákonmi stanovených úloh, priestorových možností, počtu zamestnancov a dostupnosti archívnych dokumentov v slovenských a českých archívoch, “priblížil. 

ÚPN vznikol 28. septembra 2002 účinnosťou zákona o pamäti národa. Svoju činnosť začal 1. mája 2003, keď sa funkcie predsedu správnej rady ujal Ján Langoš. Ústav na začiatku plnil najmä úlohy určené zákonom. Išlo okrem iného o prevzatie, správu a sprístupňovanie dokumentov po bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) či ďalších represívnych zložkách nedemokratických režimov. V tomto období ÚPN začal aj s rekonštrukciou a zverejňovaním organizačnej štruktúry a personálneho obsadenia útvarov ŠtB na Slovensku či nakrúcaním spomienok pamätníkov obdobia neslobody.

Ústav po etablovaní inštitúcie rozvinul systematickú osvetovú a vedeckú činnosť, ktorá sa zameriava najmä na formy perzekúcie občanov vlastným štátom. „ÚPN vydáva časopis Pamäť národa a odborné publikácie, organizuje vedecké konferencie, odborné semináre, diskusie a multižánrový Festival slobody, pripravuje výstavy, vykonáva audiovizuálnu činnosť a realizuje prednášky na školách,“ povedal hovorca s tým, že ÚPN svoju činnosť prezentuje aj na webe či sociálnych sieťach.

Významnú časť činnosti ÚPN v súčasnosti podľa neho tvorí aj ďalší proces delimitácie a následnej inventarizácie archívnych dokumentov. "Vrátane dokumentov bezpečnostných zložiek z rokov 1939 – 1945 a agenda veteránov protikomunistického odboja a s ňou spojený archívny a historický výskum," doplnil. Avizuje, že v najbližších rokoch plánujú zriadiť v rámci vlastnej organizačnej štruktúry knižnicu a múzeum nedemokratických režimov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite