Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Členstvo v EÚ potvrdilo, kam Slovensko hodnotovo patrí, uviedol Káčer

.tasr .slovensko

Káčer označil vstup Slovenska do EÚ za dôležitý impulz k posilneniu demokracie a zlepšeniu životných podmienok občanov SR.

Členstvo v EÚ potvrdilo, kam Slovensko hodnotovo patrí, uviedol Káčer SITA/Diana Černáková

členstvo v Európskej únii (EÚ) Slovensku neprinieslo iba ekonomické výhody či prosperitu, ale tiež potvrdilo, kam hodnotovo, kultúrne a historicky patrí. Uviedol to v pondelok dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer pri príležitosti 19. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

„V prvých rokoch po našom vstupe do Únie sme zvykli zdôrazňovať najmä ekonomické prínosy členstva – koľko peňazí dostávame z eurofondov alebo koľko tovarov vyvážame do európskych krajín. Vojna na Ukrajine nám však ukazuje, že naše členstvo v EÚ nie je ani zďaleka len o tom. EÚ potrebujeme aj preto, aby sme boli tam, kam historicky, kultúrne a hodnotovo patríme. Únia je dnes pre nás viac než kedykoľvek predtým najmä o mieri, stabilite, bezpečnosti a slobode,“ skonštatoval.

Káčer označil vstup Slovenska do EÚ za dôležitý impulz k posilneniu demokracie a zlepšeniu životných podmienok občanov SR. „V kontexte aktuálnych výziev môžeme vnímať reálny význam našej západnej orientácie a nášho členstva v Únii, ako spoločenstva, ktoré je pripravené čeliť aj náročným obdobiam. Práve tieto krízy poukázali na jednotu a silu Európskej únie,“ povedal.

Slovensko sa podľa jeho slov zaradilo medzi krajiny, ktoré sú v EÚ najviac integrované. Poukázal pritom, že SR v roku 2007 vstúpila schengenského priestoru, v roku 2009 prijala euro a v roku 2016 prvýkrát predsedala Rade EÚ.

Na Slovensku si pripomíname Deň pristúpenia Slovenskej republiky k EÚ od roku 2011. Do 15 člennej EÚ vstúpilo 1. mája 2004 v rámci jej dovtedy najväčšieho rozširovanie desať nových krajín. Okrem Slovenska aj Cyprus, Česko, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko a Slovinsko.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite