Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Následkom mimoriadnej udalosti v Bani Nováky utrpelo zranenia osem ľudí, na miesto výbuchu smeruje minister Hirman

.tasr .slovensko

Na mieste došlo pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu.

Následkom mimoriadnej udalosti v Bani Nováky utrpelo zranenia osem ľudí, na miesto výbuchu smeruje minister Hirman SITA/Branislav Bibel

osem zranených, ktorí utrpeli popáleniny, si vyžiadala mimoriadna udalosť, ku ktorej došlo v stredu o 16.30 h na stenovom porube v bani v Novákoch. Na mieste došlo pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. TASR o tom informovala tlačová hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana Siváková. 

Na pracovisku sa v čase udalosti podľa nej nachádzalo deväť zamestnancov. „Zraneným zamestnancom bola okamžite poskytnutá prvá pomoc a vyfárali z podzemia, kde im bolo poskytnuté lekárske ošetrenie, v závislosti od rozsahu zranenia a boli hospitalizovaní,“ uviedla Siváková. 

Všetci zamestnanci, ktorí sa nachádzali na uvedenom stenovom porube a na ďalších pracoviskách v tejto časti nováckej bane, z podzemia podľa nej bezpečne vyfárali. 

„Prieskum pracoviska aktuálne zabezpečujú dve čaty banských záchranárov z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi. Príčiny a okolnosti vzniku mimoriadnej udalosti zatiaľ nie sú známe. Budú predmetom vyšetrovania komisie Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici, ktorá po záchranárskom prieskume fára na pracovisko,“ priblížila ďalej Siváková.

Ministerstvo zdravotníctva avizovalo, že štátni tajomníci rezortu Michal Palkovič a Lenka Dunajová Družkovská budú mať krátko po 20.00 h pred bratislavskou Nemocnicou Ružinov spolu so záchranári aj šéfom nemocnice brífing v súvislosti s výbuchom.

K mimoriadnej udalosti došlo na produktívnom pracovisku, na komplexne mechanizovanom stenovom porube 102 001-95 prvého predáka Milana Vrabca, prevádzkujúcom v revitalizovanom druhom úseku na prvom horizonte Bane Nováky. Stenový porub, nachádzajúci sa v hĺbke 200 metrov pod povrchom s dennou kapacitou ťažby nad 1000 ton uhlia, zabezpečuje ťažbu uhlia od februára tohto roka.

štyria zranení z nováckej bane sú v kritickom stave

Štyria z ôsmich zranených z nováckej bane sú v kritickom stave a záchranárske vrtuľníky ich previezli v umelom spánku do nemocníc. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

„Počet zranených z nováckej bane stúpol na osem. Štyria z nich sa zranili ťažko a do nemocníc ich previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku. Ďalší štyria zranení utrpeli stredne ťažké poranenia,“ povedala. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite