Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko do konca roka plánuje stiahnuť zo Slovenska svoje systémy Patriot

.tasr .slovensko

Stiahnutie systémov Patriot nemeckých ozbrojených síl z Poľska je naplánované na jún; na Slovensku majú byť do konca tohto roka. Hovorca ministerstva obrany v Berlíne dodal, že obe krajiny boli o týchto plánoch informované.

Nemecko do konca roka plánuje stiahnuť zo Slovenska svoje systémy Patriot SITA/Bernd Wuestneck/dpa via AP

nemecká armáda plánuje tento rok ukončiť nasadenie svojich systémov protivzdušnej obrany Patriot v Poľsku a na Slovensku. Pre noviny mediálnej skupiny Funke to uviedol hovorca ministerstva obrany v Berlíne. TASR informuje na základe piatkovej správy agentúry DPA.

Stiahnutie systémov Patriot nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) z Poľska je naplánované na jún; na Slovensku majú byť do konca tohto roka. Hovorca dodal, že obe krajiny boli o týchto plánoch informované. „Samozrejme s našimi partnermi a NATO sme v nepretržitom kontakte, aby sme mohli primerane reagovať na príslušné zmeny situácie,“ uviedol. 

Nemecko presunulo systémy Patriot do Poľska začiatkom roka po tom, čo vlani v novembri na územie Poľska pri hraniciach s Ukrajinou dopadla raketa, ktorá usmrtila dvoch farmárov. Berlín vtedy uviedol, že Varšave pomáha zaistiť jej vzdušný priestor. Podľa Západu vrátane Severoatlantickej aliancie išlo o ukrajinskú protilietadlovú raketu určenú na obranu pred ruskými útokmi.

DPA pripomína, že Bundeswehr rozmiestnil dva svoje systémy Patriot na Slovensku v marci 2022. Berlín zareagoval po tom, čo Slovensko krátko po vypuknutí ofenzívy Kremľa poskytlo Ukrajine vlastné systémy protivzdušnej obrany S-300. Už koncom vlaňajška bolo známe, že nemecké vojenské vybavenie umiestnené v SR sa bude musieť koncom roku 2023 vrátiť do Nemecka na technickú údržbu. Berlín teraz plánuje Slovensku do októbra dodať dva systémy protivzdušnej obrany Mantis.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite