Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sudca najvyššieho súdu čelí disciplinárke pre prieťahy aj v známych kauzách

.sita .slovensko

Svojím konaním sa podľa rezortu spravodlivosti František M. dopustil závažného disciplinárneho previnenia – porušenia povinností sudcu.

Sudca najvyššieho súdu čelí disciplinárke pre prieťahy aj v známych kauzách SITA/JOZEF HABOČÍK

na pôde Najvyššieho správneho súdu SR dnes začalo disciplinárne pojednávanie so sudcom a zároveň šéfom trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR Františkom M. Disciplinárny návrh na neho podalo Ministerstvo spravodlivosti SR pre prieťahy v dovolacom konaní vo viacerých trestných veciach vrátane kauzy známej ako Nástenkový tender a kauzy zločineckej skupiny Róberta Okoličányho. Taktiež podľa disciplinárneho návrhu sudca viacerým subjektom „úmyselne uvádzal nepravdivé informácie o stave dovolacieho konania".

Svojím konaním sa podľa rezortu spravodlivosti František M. dopustil závažného disciplinárneho previnenia – porušenia povinností sudcu. Za to mu navrhujú zníženie platu o 50 percent na dobu troch mesiacov. Právny zástupca sudcu Martin Hudák však povedal, že nesúhlasí s kvalifikáciou skutkov. Tým, že predmetné trestné veci boli už v štádiu dovolacieho konania, neprišlo podľa Hudáka k ohrozeniu právnej istoty, keďže boli už právoplatne rozhodnuté. Tiež uviedol, že údajné disciplinárne previnenia sú datované do obdobia obmedzení spôsobených pandémiou covid-19.

Samotný sudca skonštatoval, že disciplinárny návrh je útokom na jeho osobu. Ten podľa neho inicioval jeden z jeho kolegov. Argumentoval tiež veľkým množstvom práce, ktorá vyplýva z viacerých funkcii, ktoré zastáva. Zároveň pripomenul, že pôsobí ako prezident Združenia sudcov Slovenska, ktoré kritizovalo súdnu reformu exministerky Mária Kolíkovej. Práve tá totiž podala na sudcu disciplinárny návrh. „Ide o postih za verejnú kritiku navrhovateľky a ňou presadzovanej reformy," vyhlásil.

Pojednávanie v tejto veci bude pokračovať 22. mája. Zároveň má František M. 9. mája na rovnakom súde čeliť aj disciplinárnemu konaniu, ktoré inicioval predseda najvyššieho súdu Ján Šikuta.

Bývalú ministerku spravodlivosti a poslankyňu Národnej rady (NR) SR Máriu Kolíkovú vyjadrenie Františka M. ako prezidenta Združenia sudcov Slovenska a predsedu trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR prekvapuje. „Ako ministerka spravodlivosti som voči nemu podala disciplinárny návrh, a to preto, že v siedmich jeho prípadoch vrátane prípadu týkajúceho sa nástenkového tendra sme našli prieťahy v konaní, a tiež preto, že zo spisu vyplývalo, že klamal o skutočnostiach, ktoré sa týkali týchto prípadov. To sú vážne skutočnosti. Považujem za veľkú chybu z jeho strany a za poľutovaniahodné, že namiesto toho, aby sa postavil čelom k týmto podozreniam a riadne ich vysvetlil, skrýva sa za výhovorky o revanšoch a kritike," uviedla Kolíková vo svojom stanovisku. Dodala, že je to nenáležité, nečestné a neseriózne, a najmä od človeka, ktorý je v jeho funkcii a mal by byť vzorom pre ostatných sudcov, za každej situácie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite