Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Premiér zvolá stretnutie komisie, ktorá pripravila tranzíciu

.sita .slovensko

Zástupcovia iniciatívy Ide nám o život apelujú na premiéra, aby zvážil politické a neodborné zásahy, ktoré by viedli k zrušeniu usmernenia Ministerstva zdravotníctva SR k tranzíciám.

Premiér zvolá stretnutie komisie, ktorá pripravila tranzíciu SITA/Martin Havran

z usmernenia Ministerstva zdravotníctva SR pre medicínsku tranzíciu sa stáva politická téma, ktorá škodí tomu, aby sa našli najlepšie odborné riešenia. Uviedla to vláda vo svojom stanovisku s tým, že poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati) preto zvolá stretnutie komisie, ktorá túto tranzíciu pripravila. Jej členovia komunikovali viacero rozporov, ktoré následne viedli aj k tesnému hlasovaniu komisie. Premiér bude musieť stretnutie absolvovať aj s ministrami, ktorí informovali o problémoch v aplikačnej praxi. Cieľom bude urobiť odborné rozhodnutie, ktoré je realizovateľné aj v praxi. Vláda pripomenula, že minulý týždeň schválili zákon, ktorý umožní osobe jednoduchým úkonom pred notárom určiť blízkeho človeka, aby konal v ich mene v niektorých životných situáciách. „Po 30 rokoch samostatnej existencie SR sme prvá vláda, ktorá rieši konkrétne životné situácie a majú deklarovanú podporu v NR SR," vyhlásila vláda.

Zástupcovia iniciatívy Ide nám o život apelujú na premiéra, aby zvážil politické a neodborné zásahy, ktoré by viedli k zrušeniu usmernenia Ministerstva zdravotníctva SR k tranzíciám. Odborný štandard rezortu zdravotníctva podpísaný bývalým ministrom Vladimírom Lengvarským krátko pred jeho odchodom z funkcie, by mal zjednotiť medicínske postupy v danej oblasti. Transrodovým ľuďom by bola umožnená zmena mena, priezviska a rodného čísla bez nutnosti chirurgického zákroku. Zástupcovia iniciatívy upozorňujú, že jeho zrušenie by mohlo viesť k opätovnému vystaveniu transrodových ľudí protiústavnej praxi nútených sterilizácií a ohrozeniu bezpečnosti menšín na Slovensku. Pripomenuli tiež, že za pol roka od teroristického útoku na LGBTI+ komunitu Hegerova vláda naplnila len jednu požiadavku iniciatívy, a to prijatie regulácie zaisťujúcej dôstojnejší proces tranzície a zdravotnej starostlivosti o transrodových ľudí. Pred zrušením usmernenia vystríhajú aj odborníci, podľa ktorých by malo nepriaznivé dôsledky pre zdravie i bezpečnosť transrodových ľudí na Slovensku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite