Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jozef Gabčík bol pravdepodobne najväčší slovenský vojenský hrdina

.marian Jaslovský .slovensko

Pred 111 rokmi sa narodil Jozef Gabčík, ktorý bol jediný slovenský účastník operácie Anthropoid, ktorá mala za cieľ smrť ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, známeho svojou brutalitou. Útok vykonali Jozef Gabčík s Janom Kubišom. Úlohu splnili — Heydrich o niekoľko dní na následky zranení podľahol.

Jozef Gabčík bol pravdepodobne najväčší slovenský vojenský hrdina wikipedia

gabčík zomrel ako 30-ročný v krypte kostola Cyrila a Metoda na Resslerovej ulici. Šiesti výsadkári — Adolf Opálka, Josef Bublík, Jaroslav Švarc, Jan Hrubý, Josef Valčík a Jozef Gabčík si v boji s Nemcami nechali poslednú guľku pre seba po tom, čo minuli všetku muníciu. Jan Kubiš, ťažko zranený granátom, nemal dosť síl, aby si vzal život a vykrvácal v lazarete SS v Podolí.

Gabčík sa narodil 8. apríla 1912 sa v obci Poluvsie, ktorá je dnes súčasťou Rajeckých Teplíc. Bol najmladší zo štyroch súrodencov. Už od mladého veku mal nepokojnú, dobrodružnú povahu. Práca na rodnom grunte ho nikdy nelákala a tak, ako 15-ročný, odišiel do Čiech, kde sa vyučil zámočníkom-kováčom.  V roku 1932 narukoval k 14. pluku v Košiciach a neskôr nastúpil do poddôstojníckej školy v Prešove. Ako čatár odišiel v roku 1937 na naliehanie otca do civilu a definitívne nastúpil do aktívnej vojenskej služby až v lete 1939.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite