Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Parlament schválil stanovisko Slovenska k podpore Ukrajiny

.sita .slovensko

Do parlamentu ju predložila skupina poslancov strany Sloboda a Solidarita, hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, predseda NR SR Boris Kollár a nezaradení poslanci.

Parlament schválil stanovisko Slovenska k podpore Ukrajiny SITA/Diana Černáková Podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková (uprostred) počas prejavu v pléne parlamentu v rámci pokračujúceho rokovania 88. schôdze Národnej rady SR . Bratislava, 29. marec 2023.

parlament prijatím uznesenia schválil stanovisko SR k podpore Ukrajiny v kontexte vojenskej agresie Ruskej federácie podľa ústavného zákona o spolupráci NR SR a vlády SR v záležitostiach Európskej únie (EÚ). Slovensko tak podporuje poskytovanie všestrannej politickej, vojenskej, humanitárnej, materiálnej a makrofinančnej pomoci a podpory Ukrajine, ktorá má podľa Charty OSN neodňateľné právo na sebaobranu v prípade ozbrojeného útoku.

SR tak silne podporuje zvrchovanosť, nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, ako aj suverénne právo Ukrajiny, jej vlády a občanov rozhodovať o kľúčových otázkach svojej budúcnosti a národného záujmu. SR prijatím uznesenia bude v tomto duchu a v súlade so svojimi záujmami a možnosťami, adekvátne postupovať pri formulovaní európskej politiky v kontexte vojenskej agresie Ruskej federácie proti Ukrajine a realizácie príslušných opatrení v mene stability a prosperity svojho bezprostredného susedstva, širšieho regiónu a Európy. 

NR SR zároveň skonštatovala, že podľa ústavného zákona o spolupráci NR SR a vlády SR v záležitostiach EÚ, parlament môže schvaľovať stanoviská SR aj v ďalších záležitostiach EÚ, ak ju o to požiada vláda alebo najmenej pätina poslancov NR SR. Prijatím uznesenia parlament požiadal vládu SR na národnej úrovni, ako aj pri rokovaniach a hlasovaniach v inštitúciách a orgánoch EÚ dôsledne rešpektovať stanovisko SR.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite