Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sloboda sa stala opäť ohrozenou hodnotou, uviedla prezidentka

.tasr .slovensko

Účastníci Sviečkovej manifestácie a aktéri novembra 1989 podľa hlavy štátu verili v zodpovednú slobodu pre všetkých.

Sloboda sa stala opäť ohrozenou hodnotou, uviedla prezidentka SITA/Milo Fabian

sloboda sa stala v súčasnosti opäť ohrozenou hodnotou. Poukázala na to prezidentka SR Zuzana Čaputová počas piatkového príhovoru k 35. výročiu Sviečkovej manifestácie v Bratislave s tým, že mnohí sa tejto hodnoty dobrovoľne zriekajú.

„Dnes sa však ťažko vybojovaná a obeťami vykúpená sloboda stala opäť ohrozenou hodnotou,“ uviedla prezidentka. Priblížila, že ľudia podporujú režimy a politikov s autoritárskymi sklonmi. „Často tiež podliehajú pokušeniu obmedzovať práva iných z obavy, aby neboli ohrozené ich vlastné práva a slobody, “podotkla.

Účastníci manifestácie a aktéri novembra 1989 podľa hlavy štátu verili v zodpovednú slobodu pre všetkých. „Cieľ uchrániť si túto slobodu sa dnes po 35 rokoch od Sviečkovej manifestácie ukazuje, ako mimoriadne dôležitý,“ doplnila. 

Vojna za hranicami a inflácia sú podľa nej zdrojom obáv a neistoty. "Ktorá nás rozdeľuje a rozbíja jemné tkanivo vzájomnej dôvery," podotkla s tým, že sklamania a dezilúzie tu budú vždy a sú súčasťou pravdy. Nesmú sa však podľa jej slov stať dôvodom pravdu rozpustiť vo falošnej istote ochrany, bezpečia a pokoja na úkor demokracie.

„Sviečková manifestácia potvrdila, že sa pravda nedá utopiť vodnými delami, ubiť do bezvedomia, zavrieť za mreže. Nedá sa zastrašiť a ani podplatiť,“ uviedla prezidentka. Priblížila, že sa na nej zúčastnili tisíce ľudí, ktorí v pokoji, tichosti, so sviečkou v ruke a modlitbou povedali nie utláčaniu ľudských práv a slobôd. „Rozhodli sa verejne vysloviť svoj názor v čase, keď komunistická moc podobné aktivity kruto trestala,“ spresnila.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite