Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ÚPN žiada prokuratúru o kompletný vyšetrovací spis k Sviečkovej manifestácii

.sita .slovensko

Slovensko si v sobotu 25. marca pripomenie jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu voči komunistickému režimu v bývalom Československu - 35. výročie Sviečkovej manifestácie.

ÚPN žiada prokuratúru o kompletný vyšetrovací spis k Sviečkovej manifestácii SITA/Branislav Bibel Predseda správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jerguš Sivoš

ústav pamäti národa požiadal vo štvrtok 23. marca Generálnu prokuratúru SR o vyhotovenie fotokópie vyšetrovacieho spisu k zásahu bezpečnostných zložiek voči účastníkom Sviečkovej manifestácie, ktorá sa konala 25. marca 1988. Ako ústav informuje v tlačovej správe, prokuratúra im totiž doposiaľ neposkytla spis v plnom rozsahu. K dispozícii mali len kópiu, v ktorej boli anonymizované osobné údaje vrátane mien osôb zodpovedných za zásah.

„Pre vyrovnanie sa s nedemokratickou minulosťou potrebujeme poznať nielen motívy, formy a následky politickej represie, ale aj mená osôb, ktoré represiu organizovali a realizovali," uviedol šéf správnej rady ústavu Jerguš Sivoš. Doplnil, že jedno z najvýznamnejších verejných vystúpení proti komunistickému režimu si zaslúži komplexné historiografické spracovanie, na čo sú potrebné všetky dostupné dokumenty a údaje.

Slovensko si v sobotu 25. marca pripomenie jeden z najvýznamnejších verejných prejavov odporu voči komunistickému režimu v bývalom Československu - 35. výročie Sviečkovej manifestácie. Pokojné zhromaždenie veriacich za občianske a náboženské slobody sa skončilo tvrdým policajným zásahom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite