Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sudca Truban dostal trest zníženia platu, ostane však na svojom pôsobisku

.sita .slovensko

Návrh na disciplinárne stíhanie Trubana podali ešte v októbri 2020 súčasný šéf ŠTS Ján Hrubala a šéf Súdnej rady SR Ján Mazák. V rámci disciplinárneho podania Hrubala a Mazák navrhli, aby sudcu preložili na súd nižšieho stupňa.

Sudca Truban dostal trest zníženia platu, ostane však na svojom pôsobisku BRANISLAV BIBEL/SITA

sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a jeho bývalý predseda Michal Truban ostane pracovať na svojom pôsobisku. Rozhodol o tom dnes disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu SR, ktorý tak nevyhovel návrhu na preradenie sudcu na súd nižšieho stupňa. Senát skonštatoval, že Truban sa nenamietnutím pre možnú zaujatosť pri rozhodovaní o väzbe obvineného podnikateľa Norberta B. v roku 2020 dopustil porušenia povinností sudcu. Uložil mu však trest zníženia platu o 50 percent na dobu šiestich mesiacov.

Návrh na disciplinárne stíhanie Trubana podali ešte v októbri 2020 súčasný šéf ŠTS Ján Hrubala a šéf Súdnej rady SR Ján Mazák. V rámci disciplinárneho podania Hrubala a Mazák navrhli, aby sudcu preložili na súd nižšieho stupňa. Dôvodom bolo, že sa sudca nenamietol pre možnú zaujatosť pri rozhodovaní o väzbe podnikateľa Norberta B. obvineného v kauze Dobytkár. Vo výpovedi jedného zo svedkov v spise totiž figurovalo meno sudcu v súvislosti s vybavovaním dotácie pre penzión jeho rodiny.

Disciplinárne obvinený sudca ešte v decembri 2022 uviedol pred súdom, nie je si vedomý pochybenia z jeho strany. „Necítim sa byť vinný, “povedal Truban s tým, že v čase rozhodovania o väzbe Norberta B. k nemu nemal žiadny pomer a takisto nemal pomer k danej trestnej veci. Zároveň zdôraznil, že na jeho možnú zaujatosť nepoukazoval ani dozorový prokurátor prípadu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite