Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka privíta na Slovensku holandský kráľovský pár

.tasr .slovensko

Program návštevy sa začína v utorok predpoludním tradičným oficiálnym privítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca. Pokračovať bude spoločným stretnutím kráľa Viliama Alexandra s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Prezidentka privíta na Slovensku holandský kráľovský pár SITA/Diana Černáková

prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok privíta na Slovensku holandského kráľa Viliama Alexandra s kráľovnou Maximou. Ich oficiálna návšteva Slovenska potrvá do štvrtka (9. 3.). Okrem Bratislavy navštívi kráľovský pár aj Poprad, Liptovský Mikuláš a Tatranský národný park. 

„Slovensko a Holandsko spájajú spoločné hodnoty a priority, bilaterálna spolupráca, ako aj partnerstvo v rámci Európskej únie a NATO. Hlavnými témami kráľovskej návštevy budú otázky právneho štátu a ochrany klímy vrátane prechodu na obehové hospodárstvo, ako aj podpora inklúzie a rozmanitosti v spoločnosti,“ načrtol Prezidentský palác.

Program návštevy sa začína v utorok predpoludním tradičným oficiálnym privítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca. Pokračovať bude spoločným stretnutím kráľa Viliama Alexandra s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Popoludní si kráľovský pár uctí pamiatku obetí totality pri pamätníku Brána slobody na Devíne a prejde sa historickým centrom hlavného mesta v sprievode primátora Matúša Valla. Spolu s prezidentkou SR si pripomenú aj pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pri pamätníku na Námestí SNP. Následne sa za účasti kráľovského páru uskutoční diskusia o slobode médií so zástupcami novinárskej obce.

Prvý deň návštevy vyvrcholí štátnou večerou podávanou prezidentkou SR na počesť holandského kráľovského páru v Slovenskej filharmónii.

Program druhého dňa sa začne diskusiou o rovnoprávnosti dievčat a žien so študentmi stredných a vysokých škôl. Prezidentka SR spolu s holandským kráľom tiež otvorí slovensko-holandské podnikateľské fórum "Future Is Now". Na fóre sa zúčastní viac ako 100 predstaviteľov súkromného sektora, verejných a štátnych inštitúcií. Neskôr bude nasledovať prezentácia slovenského zálohovacieho systému PET fliaš a plechoviek. 

Kráľ Viliam Alexander a kráľovná Maxima vyjadria aj solidaritu s LGBTI+ komunitou návštevou kaviarne Tepláreň na Zámockej ulici, kde sa stretnú s rodinnými príslušníkmi a priateľmi obetí vlaňajšieho teroristického útoku. 

Na pozvanie holandského kráľovského páru sa v stredu večer uskutoční slávnostný koncert holandských umelcov v Slovenskom národnom divadle.

Vo štvrtok navštívi kráľovský pár spolu s prezidentkou Centrum podpory Spišskej katolíckej charity v Poprade, ktoré poskytuje pomoc obyvateľom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou. Neskôr sa presunú do Spišskej Soboty. Program bude pokračovať diskusiou o občianskom vzdelávaní a modelovou hodinou na tému boja proti dezinformáciám na základnej škole v Liptovskom Mikuláši. 

Posledným bodom trojdňovej návštevy Slovenska bude návšteva Tatranského národného parku, kde sa holandský kráľovský pár oboznámi s projektom biodiverzity a ochrany životného prostredia pri rieke Belá v Podbanskom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite