Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Práca v nedeľu/práca v noci. Je to inak

.dáta bez pátosu .slovensko

Koľko ľudí pracuje v nedeľu?

Dáta bez pátosu: Práca v nedeľu/práca v noci. Je to inak

v roku 2021 „zväčša“ pracovalo na Slovensku 11 % všetkých zamestnancov. Nie obyvateľov, ale zamestnancov. 

V roku 2005 to bolo viac ako 20 %. Ešte v roku 2015 to bolo takmer 20 %. Trend počtu v nedeľu zväčša pracujúcich ľudí na Slovensku klesá a dokonca dramaticky. Trend je dobrý, teda v hodnotení zástancov „v nedeľu sa nepracuje“.

Nie je možné dostať sa na nula %, lebo napr. zdravotníctvo, doprava, polícia, obrana a mnohé služby majú nepretržitú / víkendovú prevádzku.

Toľko spomínané Rakúsko má 14 %, Taliansko podobne 14 %, Francúzsko 15 % a priemer 28 krajín EÚ bol v roku 2019 14 % a aj dnes je vyšší ako percento v nedeľu pracujúcich Slovákov.

Ak ktokoľvek v prospech alebo voči nejakému názoru napríklad v téme „nedeľný predaj“ chce použiť čísla a dáta, tu sú: https://www.iz.sk/sk/projekty/politiky-zamestnanos...

aký je skutočný problém Slovenska? 

Naša krajina sa dlhodobo líši od ostatných krajín Európy v podobnom parametre práce. Nie je to raz-za-týždeň práca v nedeľu, ale pravidelná práca v noci. Opäť platí, že niekomu to tak vyhovuje a je to jeho/jej slobodné rozhodnutie.

Porovnávací graf nižšie nás v rámci Európy radí medzi nočné sovy a výrazne nad úroveň iných krajín.

Odborné názory a pozorovania môžu byť k tomuto stavu kritické, ako zosumarizoval v poste @martin javorček:

Nočná manuálna práca je rakovina Slovenska. 

„Ekonomický profit z nočnej práce zamestnanca nikdy nevyváži zdravotné a sociálne riziká, ktoré táto práca zamestnancovi a štátu prinášajú. 

V starovekom Egypte bezprávni otroci, ťažko pracujúci na výstavbe pyramíd, mohli v noci spať so svojimi ženami a deťmi a dnes, v 21. storočí, musia slobodní občania – otcovia a matky na noc opúšťať svoje deti a rodiny a musia ísť pracovať do nočnej prevádzky.

Je pre mňa nepochopiteľné, ako dnes tisícky zamestnancov nastupujú každý večer do nočnej práce v odvetviach, ktoré by úplne kľudne mohli na noc výrobnú linku vypnúť a nič by sa nestalo. Chápem, že sú oblasti, v ktorých nie je možné nočnú prácu úplne eliminovať (napr. zdravotníctvo, polícia, obrana, služby a pod.) a rozumiem aj tomu, že niekomu môže nočná práca z rôznych dôvodov krátkodobo (najmä v mladosti) vyhovovať.“

koľko si človek privyrobí prácou v nedeľu?

Väčšina maloobchodných prevádzok otvorených aj v nedeľu má okrem pár brigádnikov hlavne trvalo zamestnaných ľudí. Väčšinou ide o prevádzky s dlhšou ako 8-hodinovou otváracou dobou (6:00 – 20:00) (10:00 – 22:00). Také prevádzky sa smenujú 12-hodinovkami, prípadne s nadčasom.

NEflexibilný slovenský Zákonník práce má množstvo obmedzení, limitov, nediskriminačných ustanovení a pokút. Ale umožuje niekoľko možností smenovania pracovníkov a prípravy rozvrhu ich práce vopred. Nie, nie je to „zákonne“ tak, že si niekto zoberie všetky alebo väčšinu nedeľných smien. 

Základný rozvrh strieda u zamestnanca 2 dni práce a 2 dni voľna. Návrh v parlamente ráta s 3 pracovnými nedeľami. Okrem toho má zamestnanec 5 – 6 týždňov dovolenky. Rok má 52 nedieľ. Príplatok za nedeľu od leta 2023 bude €4 za hodinu.

(52 – 5 – 3) / 2 = 44 : 2 = 22 pracovných nedieľ.

Každú nedeľu je 12-hodinová smena krát 4-eurový príplatok. V prípade nulovej chorobnosti, OČR/PN-ky vychádza pred odvodmi a zdanením: 1056 eur. Ak by sa zákaz zaviedol, v prevádzke by bolo treba odrobiť menej hodín (6 dní namiesto 7) a zamestnancovi by vyšli asi 4 pracovné soboty naviac (príplatok sú 2 eurá za hodinu) a to je ekvivalent 2 x 12 x 4 = 96 eur naviac oproti terajšku.

Brutto: 1056 – 96 = 960 eur. To je suma, o ktorú by zákaz od leta 2023 na ročnej báze pripravil väčinu pravidelne smenovaných pracovníkov v 12-hodinových nedeľných smenách.

Od 960 eur treba odpočítať zrazené odvody 12 %, čo urobí mínus 116 eur. Zostávajúcich 844 eur treba zdaniť. Pre „len“ 10 % marginálnej dani zostane zamestnancovi 760 eur ročne. To je 63 – 65 eur mesačne.

Za dve 12-hodinové nedeľné smeny priemerne mesačne dostane zamestnanec spolu 65 eur.

Tento výpočet je ilustratívny: u zamestnanca s veľa deťmi to môže byť netto aj 72 eur, u niekoho s vysokým platom a bez detí asi iba menej ako 60 eur.

Toľko od nás (Ivan Bošňák) k téme nedeľná práca a predaj. Sme aj na príjme a odporúčame vláde a poslancom venovať sa téme: Zákonník práce

Rád prispejem pohľadom na ten rakúsky, podľa ktorého reálne pracujem: flexibilne, férovo, svedomite a v dobre platenej prácu v čistom prostredí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite