Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Okresný súd Trnava má dočasne pozastaviť úkony v kauze Fatima

.sita .slovensko

Vyplýva to z uznesenia ÚS SR, ktorým prijal na ďalšie konanie ústavnú sťažnosť obžalovanej bývalej štátnej tajomníčky. Monika Jankovská sa sťažovala na porušenia svojho základného práva nebyť odňatá svojmu zákonnému sudcovi.

Okresný súd Trnava má dočasne pozastaviť úkony v kauze Fatima SITA/Pavol Machovič

ústavný súd SR (ÚS SR) nariadil Okresnému súdu Trnava, aby sa v kauze známej ako Fatima dočasne zdržal vykonávania úkonov, najmä vydania rozsudku vo veci samej alebo rozhodnutia, ktorým sa konanie končí. Vyplýva to z uznesenia ÚS SR, ktorým prijal na ďalšie konanie ústavnú sťažnosť obžalovanej bývalej štátnej tajomníčky Moniky J. Ako prvý o veci informoval portál Aktuality.sk.

Monika J. sa sťažovala na porušenia svojho základného práva nebyť odňatá svojmu zákonnému sudcovi. Najvyšší súd SR totiž ešte v roku 2021 odňal kauzu Fatima Okresnému súdu Trenčín a pridelil ju Okresnému súdu Trnava. Dôvodom bolo, že Monika J. v minulosti pôsobila na trenčianskom súde ako sudkyňa. „Majúc na zreteli ujmu, ktorá by sťažovateľke mohla vzniknúť tým, že jej trestná vec bola odňatá jej zákonnému sudcovi, resp. o jej veci nerozhodoval nezávislý a nestranný sudca, ústavný súd dospel k záveru, že najvhodnejším prostriedkom pre zaistenie reálneho a žiadaného efektu na už prebiehajúce hlavné pojednávanie v sťažovateľkinej trestnej veci vedenej Okresným súdom Trnava je práve vydanie dočasného opatrenia voči tomuto okresnému súdu," skonštatoval zverejnenom na svojej internetovej stránke ÚS SR.

Kauza Fatima sa týka vydierania svedka Michala Vidu. Ten pôvodne od roku 2015 hovoril o trestnej činnosti bývalej sudkyne a neskôr štátnej tajomníčky Moniky J., Petra V. a ďalších ľudí. V roku 2018 však otočil a svoje výpovede úplne zmenil. Dôvodom podľa neho bolo, že Monika J. a Peter V. sa mu vyhrážali dlhoročným väzením. Okrem Moniky J. a jej svata Petra V. je v tejto kauze obžalovaný aj bývalý funkcionár polície Róbert K.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite