Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Študentská rada sa nenechá zastrašovať a žiada odvolanie poslankyne Márie Šofranko

.sita .slovensko

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) sa nenechá zastrašovať a žiada odvolanie poslankyne Národnej rady SR Márie Šofranko (OĽaNO). Reagujú tak na jej dnešnú tlačovú konferenciu.

Študentská rada sa nenechá zastrašovať a žiada odvolanie poslankyne Márie Šofranko SITA/Kancelária Národnej rady SR

ŠRVŠ tvrdí, že všetky vyjadrenia poslankyne boli zaznamenané a zaradené do zápisníc neboli iba tie vyjadrenia, ktoré neodzneli na zasadnutí a boli zaslané až dodatočne, čo nie je v súlade s Rokovacím poriadkom Fondu na podporu vzdelávania (FpNV). Ich stanovisko zaslala v tlačovej správe predsedníčka ŠRVŠ Zuzana Hozlárová.

Študentská rada ďalej odmieta tvrdenie Šofranko, že sa vyhrážali s trestným oznámením a tvrdia, že poslankyňa prišla prvá s trestným oznámením, keď si na zasadnutie priniesla právneho zástupcu dekana Burdu. Ďalej reagujú na vyjadrenie poslankyne, že nominanti ŠRVŠ vytvárali nátlak. „Nie je to pravda. Právne kroky sme spomenuli po tom, ako pani poslankyňa Šofranko začala hovoriť, že sme konali netransparentne a zmanipulovali sme výberové konanie. Absolútne bez dôkazov, odvolávajúc sa na ‚anonymný zdroj‘ a podľa ‚neoverených a zákulisných informácii‘. Informácie o osobe Romana Maroša nám v tom čase neboli známe," zdôraznila Hozlárová.

Ako ďalej uviedla predsedníčka ŠRVŠ, v celom vyjadrení poslankyne podľa rady absentovala podstata ich výhrad. „Informácie o osobe a možných problémoch s Romanom Marošom nám neboli známe do posledného zasadnutia, dovtedy sa odkazovalo na dojmy a pocity. To hlavné však sú za nás dva problémy – konflikt záujmov a netransparetná nominácia pani poslankyne Márie Šofranko do rady fondu, ako aj lustrácie a osočovanie študentských zástupcov,“ skonštatovala Hozlárová.

Poslankyňa Národnej rady SR Mária Šofranko (OĽaNO) považuje za skutočný dôvod útokov na svoju osobu to, že momentálne je realizované výberové konanie na post riaditeľa FnPV a Fond je podľa nej významnou inštitúciou, ktorá je vo veľmi dobrej kondícii, a ktorá hospodári s nemalými prostriedkami. Pri výberovom konaní považovala za dôležité, aby kandidát nielen spĺňal všetky požiadavky, ale mal aj morálny kredit. Šofranko tvrdí, že počas neho sa dostala k medializovaným a verejne dostupným informáciám, ktoré viedli k tomu, že u istého kandidáta nie je presvedčená, že má morálny kredit na takúto funkciu. Doplnila, že si plne stojí za bodovým hodnotením všetkých kandidátov a rozhodla sa podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia tak, aby v budúcnosti neľutovala súhlas s nomináciou. Daný kandidát u nej skončil na štvrtom mieste. Podľa člena rady FnPV Miroslava Habána išlo o kandidáta Romana Maroša, bývalého primátora mesta Stupava, o ktorom sa v decembri počas výberového konania dozvedel skutočnosti, ktoré ho viedli k tomu, že tento kandidát nezískal jeho dôveru.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite