Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Samosprávy koncom januára na protest proti vláde vypnú verejné osvetlenie

.tasr .slovensko

Chcú tak vyjadriť nespokojnosť s tým, že vláda nerieši ich otázky.

Samosprávy koncom januára na protest proti vláde vypnú verejné osvetlenie SITA/Diana Černáková Predseda ZMOS Branislav Tréger

samosprávy 30. januára večer vypnú na polhodinu verejné osvetlenie. Vyjadriť tak chcú nespokojnosť s tým, že vláda nerieši ich otázky. Zástupcovia miest sa na tom v utorok dohodli na online rokovaní Komory miest Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). TASR o tom informoval predseda Komory miest ZMOS a podpredseda ZMOS Jozef Božik. 

„Ide nám o spoločný cieľ, aby sme upozornili kompetentných, vládu SR, že je potrebné konečne začať riešiť problémy samospráv. Tie sa stretávajú s tým, že im táto vláda zobrala 600 miliónov eur, ale navyše po všetkých prísľuboch o kompenzáciách dosahov obrovského zvýšenia cien elektrickej energie a plynu sa zatiaľ nič nedeje,“ vyhlásil Božik s tým, že sa nič nedeje ani s kompenzáciou nárastu cien za biomasu či drevnú štiepku. 

Samosprávy podľa jeho tvrdenia nevidia iné východisko, ako začať s nátlakovými akciami, aby sa konečne kompetentní prestali zaoberať sami sebou a začali riešiť problémy občanov, a tým aj samospráv, keďže tie pre občanov zabezpečujú 70 percent činností potrebných pre život od narodenia až po smrť. 

K vypnutiu verejného osvetlenia na polhodinu sa podľa podpredsedu ZMOS pripoja nielen mestá, svoju účasť po minulotýždňovom rokovaní na Kysuciach prisľúbili i obce. Ide o prvú z protestných akcií, ktoré samosprávy plánujú zrealizovať. Na ďalších sa dohodnú koncom januára alebo začiatkom februára.    

Vláda v novembri 2022 oznámila, že od 1. januára do 31. marca bude cena elektrickej energie pre samosprávy zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne bude zastropovaná na úrovni 99 eur za megawatthodinu. Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne má 80 percent z toho preplatiť štát.  

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR pred časom avizovalo, že v kompenzáciách vysokých cien energií v rámci schémy pomoci určenej pre všetky subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť bude pokračovať aj v roku 2023. O tieto kompenzácie môžu podľa rezortu požiadať aj subjekty verejnej správy a viaceré aj požiadali už v decembri 2022. "Okrem uvedenej pomoci však rezort hospodárstva intenzívne hľadal optimálne riešenie pre všetky subjekty verejnej správy. A to v spolupráci s príslušnými rezortmi z hľadiska kompetenčnej príslušnosti jednotlivých subjektov verejnej správy. MH SR aktuálne už predložilo konkrétny návrh na prerokovanie vládou," uviedla hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite