Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voľby starostu obce Hromoš sú neplatné

.tasr .slovensko

Rozhodol o tom Najvyšší správny súd (NSS) SR. Dôvodom je závažné porušenie zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

Voľby starostu obce Hromoš sú neplatné SITA/Diana Černáková

voľby starostu obce Hromoš sú neplatné. Rozhodol o tom Najvyšší správny súd (NSS) SR. Dôvodom je závažné porušenie zákona o podmienkach výkonu volebného práva, čo malo vplyv na výsledky volieb. Rozhodnutie je právoplatné. TASR o tom v utorok informoval hovorca súdu Michal Hajtol.

„Volebnú žalobu podal neúspešný kandidát na starostu obce, ktorý v komunálnych voľbách v obci Hromoš získal 150 hlasov. Žalovaným je úspešný kandidát na starostu obce, ktorý získal v komunálnych voľbách 158 hlasov,“ priblížil. Rozdiel medzi kandidátmi na funkciu starostu obce bol podľa neho osem hlasov.

Neúspešný kandidát v žalobe argumentoval, že členovia volebnej komisie nehlasovali medzi sebou, ktorí členovia vykonajú voľbu prostredníctvom prenosnej volebnej schránky u voličov požadujúcich takéto hlasovanie. „Vzhľadom na uvedenú pochybnosť senát NSS SR ďalej skúmal priebeh hlasovania do prenosnej volebnej schránky, ako aj to, či nedochádzalo k neprípustnému ovplyvňovaniu výsledku hlasovania,“ vysvetlil Hajtol.

Žalobca podľa neho taktiež namietal vážne narušenie priebehu volieb a porušenie volebného moratória, ktoré mohlo zásadným spôsobom ovplyvniť rozhodovanie niektorých voličov. Kandidát na funkciu starostu obce mal byť v priebehu konania volieb, teda počas hlasovania, po jeho skončení a v čase sčítavania hlasov, opakovane prítomný vo volebnej miestnosti. 

Uvedené zásahy žalovaného do volieb a hlasovanie do prenosnej schránky považuje NSS SR za neprijateľný zásah do volieb zo strany kandidáta. „Ten spolu s uvedenými porušeniami vytvára komplex porušení a zásahov do slobody volieb, ktorý je takej intenzity, že odôvodňuje vyhlásenie volieb za neplatné a ich zopakovanie,“ vyhlásil hovorca.

Anonymizované rozhodnutie NSS SR bude zverejnené na webovom sídle súdu do 30 dní odo dňa jeho vyhlásenia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite