Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenská republika sa stala pred 30 rokmi členskou krajinou OSN

.tasr .slovensko

Symbolickým súbežným vztýčením slovenskej zástavy pred sídlom Organizácie Spojených národov v New Yorku a pred budovou Ministerstva zahraničných vecí SR v Bratislave bola v roku 1993 Slovenská republika prijatá do OSN ako v poradí 180. členský štát. Vo štvrtok 19. januára uplynie od tejto chvíle 30 rokov.

Slovenská republika sa stala pred 30 rokmi členskou krajinou OSN SITA/AP Photo/John Minchillo

slovensko sa stalo členskou krajinou Organizácie Spojených národov 19. januára 1993 ako jeden z nástupníckych štátov po rozdelení Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR). 

Udialo sa tak len necelé dva týždne po tom, ako Bezpečnostná rada OSN začala 8. januára prerokovávať slovenskú a českú žiadosť o členstvo v OSN. Vtedajší minister zahraničných vecí Slovenskej republiky (SR) Milan Kňažko vo svojom prejave počas zasadnutia zdôraznil jasné rozhodnutie SR zapojiť sa do medzinárodných aktivít a ako plnoprávny člen svetového spoločenstva stať sa aktívnym partnerom v integračných procesoch.   

Členstvo v OSN je jedným z hlavných pilierov slovenskej zahraničnej politiky. Slovensko je v popredí aktivít zameraných na tri hlavné piliere činnosti OSN, ktorými sú udržiavanie mieru a bezpečnosti, dodržiavanie ľudských práv a základných slobôd a všestranný hospodársky a sociálny rozvoj.

V rokoch 2006 - 2007 bola SR nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN a v rokoch 2010 až 2012 sa prvýkrát vo svojej samostatnej histórii stalo Slovensko členom Hospodárskej a sociálnej rady OSN (ECOSOC), ktorá je popri Valnom zhromaždení, Bezpečnostnej rade, Poručenskej rade a Medzinárodnom súdnom dvore jedným z hlavných orgánov OSN. 

Od 1. januára 2023 pôsobí Slovensko na obdobie troch rokov opäť v Hospodárskej a sociálnej rade OSN. Ide o 54-členný orgán zameraný na ekonomické, sociálne a environmentálne aspekty udržateľného rozvoja a na tzv. Agendu 2030. 

V histórii OSN pôsobilo a pôsobí na rôznych postoch v orgánoch a inštitúciách tejto medzinárodnej organizácie množstvo slovenských diplomatov. Už v roku 1945 stál pri formovaní OSN slovenský diplomat Ján Papánek. Ako člen vtedajšej československej delegácie bol tiež jedným z autorov základného dokumentu Charty OSN. 

 Aj po vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993 sa v štruktúrach OSN uplatnilo viacero slovenských diplomatov či právnikov. Právnik a diplomat Peter Tomka zastával od 6. februára 2012 do 6. februára 2015 post predsedu Medzinárodného súdneho dvora v holandskom Haagu.

Dôkazom kvality slovenskej diplomacie a rešpektu zo strany partnerov na medzinárodnej scéne bolo aj zvolenie vtedajšieho ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka do funkcie predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Túto protokolárne najvyššiu funkciu v systéme svetovej organizácie reprezentujúcej všetkých 193 členských krajín zastával od 12. septembra 2017 do 17. septembra 2018.  

Prvým stálym predstaviteľom Slovenska pri OSN bol v rokoch 1993 - 1994 Eduard Kukan. V súčasnosti je stálym predstaviteľom SR pri OSN v New Yorku veľvyslanec Michal Mlynár.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite