Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je logickejšie, aby demokratov spojil skôr Eduard Heger než Mikuláš Dzurinda, tvrdí Budaj

.sita .slovensko

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) je presvedčený, že demokrati na Slovensku sa musia spojiť.

Je logickejšie, aby demokratov spojil skôr Eduard Heger než Mikuláš Dzurinda, tvrdí Budaj SITA/Diana Černáková Dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj (vpravo) počas rokovania 130. schôdze vlády SR. Bratislava 11. január 2023.

ako povedal po rokovaní vlády, s Mikulášom Dzurindom, ktorý chystá vlastný projekt, zatiaľ na tému spájania demokratov nediskutoval. „Ja si myslím, že Eduard Heger je teraz v takej pozícii, že predovšetkým na ňom je otázka, koho vie spojiť, a je to oveľa logickejšie, než keď by si takúto otázku kládol napríklad Mikuláš Dzurinda,“ skonštatoval Budaj. Možné je podľa neho všetko, aj to, že vznikne nový projekt, ktorý spojí demokratov aj za účasti OĽaNO a SaS.

V súčasnej situácii pokladá za vhodné riešenie, aby vláda dovládla, pretože predčasné voľby by mohli znamenať návrat k moci Roberta Fica a ďalších. „Doteraz všetky predčasné voľby končili nástupom tých síl minulosti, ktoré sa predtým už zdali byť porazené. Raz dokonca do tej miery, že Robert Fico vládol sám ako za komunistických čias. Ten, kto to chce teraz vyskúšať, ženie krajinu do rizika,“ myslí si Budaj. Podľa neho je dokonca možné aj to, že Slovensko môže po voľbách prísť aj o demokraciu, pretože nemáme tzv. jadro ústavy, ako napríklad v susedných Čechách. „Tu sa jedným ľudovým hlasovaním dá vystúpiť z Európskej únie a NATO a jedným bežným hlasovaním v parlamente s 90-timi hlasmi sa dá zrušiť demokracia,“ upozornil Budaj. Nazdáva sa, že koalícia by v určitej forme mohla ďalej spolupracovať, napríklad tak, že SaS si povie nejaké požiadavky a bude podporovať fungovanie vlády z opozície.

Budaj pripomenul, že OĽaNO bolo na začiatku silne antikorupčné, proreformné a proeurópske a hlásalo aj toleranciu. O fašistoch šéf hnutia Igor Matovič hovoril, že sú to šíritelia náboženstva nenávisti. „Žeby mali byť zrazu partnermi prorodinnej koalície, to si naozaj nevedel vtedy nikto predstaviť,“ podotkol Budaj. Dodal, že Matovič ho nepozýval budovať „nejaké superkonzervatívne hnutie“ a verí, že to nemá ani v úmysle.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite