Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka odovzdala poverovacie listiny trom novým veľvyslancom SR

.tasr .slovensko

Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala v utorok v Prezidentskom paláci poverovacie listiny novým trom veľvyslancom SR.

Prezidentka odovzdala poverovacie listiny trom novým veľvyslancom SR SITA/Diana Černáková

veľvyslancom pre Lotyšsko a Litvu je Branislav Pavlovič, veľvyslancom v Rumunsku sa stal Peter Hatiar a Viktor Borecký je veľvyslancom pre Uzbekistan, Tadžikistan a Turkménsko. 

Hlava štátu v príhovore pripomenula, že za 30 rokov samostatnosti si Slovensko vybudovalo strategické partnerstvá, pričom prispieva k šíreniu demokratických hodnôt a ochrane ľudských práv vo svete a tiež princípov mierovej spolupráce. "Práve uplatňovanie týchto princípov a hodnôt je zárukou aj našej vlastnej bezpečnosti a prosperity. Verím, že tak budete robiť aj vy počas pôsobenia v krajinách, do ktorých onedlho odcestujete," odkázala novým veľvyslancom. 

S Lotyšskom a Litvou čelíme podľa Čaputovej spoločným výzvam, či už ide o energetickú a klimatickú krízu, boj s dezinformáciami, ako aj podporu slobodnej a suverénnej Ukrajiny. Rumunsko je podľa nej jedným z našich kľúčových partnerov v juhovýchodnej Európe, s ktorým máme podobné záujmy v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii. Dodala, že Rumunsko má zároveň potenciál stať sa významným partnerom na riešenie energetickej krízy v regióne, čo je dôležité aj z hľadiska našej potreby diverzifikácie energetických zdrojov. Verí, že sa veľvyslanci v týchto aktivitách podarí napredovať.   

Naše vzťahy s krajinami Strednej Ázie majú podľa prezidentky stále nevyužitý potenciál. Verí, že Uzbekistan bude pokračovať v potrebných krokoch v oblasti rozširovania občianskych a politických práv a slobôd. "Tu môže byť užitočnou inspiráciou aj naša slovenská skúsenosť s demokratizáciou. To platí nielen pre Uzbekistan, ale aj ďalšie krajiny, ktoré budete pokrývať, teda Tadžikistan a Turkmenistan," vyhlásila.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite