Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boli sme svedkami prílevu chaotických návrhov miesto systematickej reformy, hodnotí analytik INESS

.tasr .slovensko

Martin Vlachynský poukázal pritom na nejasnosti okolo plánu obnovy, optimalizácie siete nemocníc, rozpočtu či miezd zdravotníkov.

Boli sme svedkami prílevu chaotických návrhov miesto systematickej reformy, hodnotí analytik INESS SITA/Branislav Bibel gor Matovič a dočasne poverený predseda vlády a minister financií SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie o „atómovkach“ Igora Matoviča, na ktorej odovzdal bývalý minister financií ministerstvo Eduardovi Hegerovi. Bratislava, 23. december 2022.

upozornil tiež na množstvo nových regulácií pre zdravotné poisťovne a rozpočtové rezervy s nejasným, či premenlivým určením. Nejasným podľa neho bolo aj rozdelenie zdravotníckej agendy medzi rezorty zdravotníctva a financií.

„Vláda pri svojom začiatku mala náznak programu a konkrétnych reforiem v zdravotníctve. Niečo sa podarilo, hlavne v liekovej politike, niečo sa oprášilo (stratifikácie nemocníc), no s postupom času sa všetko sústredilo na to, ako minút peniaze z plánu obnovy a vyššie spomínaný chaos návrhov a politického rozhodovania,“ skonštatoval.

Tento rok bude podľa analytika plynulým pokračovaním roka 2022. „Príde k osudovým chvíľam pri pláne obnovy, hlavne pri otázke optimalizácie siete nemocníc,“ uviedol. Upozornil, že hrozí ešte väčšia dávka populizmu, pretože sa blížia voľby.

Aj v tomto roku tu bude podľa neho naďalej zhoršovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre starnutie, vysoké ceny vstupov a tým rýchlo rastúce náklady systému či otázka extrémne drahých nových liekov. „Veci sa nedajú vyriešiť, len zlepšiť,“ podotkol. Treba podľa neho začať budovať stabilitu v systéme dlhodobejším rozpočtovaním a prestať sa snažiť o mikromanažment celého systému.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite