Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko uzavrelo so Švédskom zmluvu na nákup 152 pásových vozidiel

.tasr .slovensko

Slovensko uzavrelo so Švédskom medzivládnu dohodu na nákup 152 pásových obrnených vozidiel CV90 MkIV s 35 mm kanónom. Celkové predpokladané náklady na obstaranie pásovej techniky vrátane infraštruktúry sú približne 1,688 miliardy eur s DPH. Prvé kusy techniky pre Ozbrojené sily SR dodajú v roku 2025. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Slovensko uzavrelo so Švédskom zmluvu na nákup 152 pásových vozidiel Mr Bullitt~commonswiki/Wikipedia

kontrakt za SR v pondelok vo Švédsku podpísal štátny tajomník MO SR Marian Majer so svojím náprotivkom Petrom Sandwallom. V súvislosti s podmienkou zapojenia slovenského obranného priemyslu boli podpísané aj prislúchajúce zmluvy s účasťou výrobcu, teda spoločnosti BAE Systems a štátnej spoločnosti ZTS - Špeciál, ktorá bude primárnym priemyselným partnerom projektu.

„Švédske vozidlá CV-90 spĺňajú požiadavky Ozbrojených síl SR. Dnešným dňom sme teda posunuli nielen spoluprácu medzi ozbrojenými silami, ale aj medzi našimi krajinami na vyššiu úroveň. Teší ma, že modernizácia našej armády postupuje za ostatné dva roky tempom, aké tu nebolo desiatky rokov,“ uviedol po podpisovom ceremoniáli Majer.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) považuje obstaranie pásovej techniky za dôležitý krok k modernizácii ozbrojených síl a zvyšovaniu obranyschopnosti Slovenskej republiky. „Zároveň ide konečne o reálny posun k vybudovaniu ťažkej mechanizovanej brigády, ktorý SR vyplýva v zmysle medzinárodných záväzkov voči kolektívnej obrane NATO. V neposlednom rade sme zabezpečili významný a dlhodobý profit pre desiatky spoločností slovenského obranného priemyslu,“ komentoval.

Ak by sa rovnaké vozidlá rozhodla obstarať aj Česká republika, môže to mať pozitívny vplyv na konečnú cenu. „Súčasťou kontraktu je aj klauzula odkazujúca na možnú zmenu finálnej sumy v zmysle množstevnej zľavy,“ vysvetlil Naď v nadväznosti na dohodu o spolupráci pri obstaraní a prevádzkovaní pásových bojových obrnených vozidiel, ktorú podpísali s českou ministerkou obrany Janou Černochovou v auguste tohto roka.

Obstaranie 152 pásových obrnených vozidiel CV90 MkIV s 35 mm kanónom prostredníctvom medzivládneho kontraktu so Švédskym kráľovstvom schválila koncom júna tohto roku vláda SR.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite