Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci definitívne schválili vyššie platy lekárom aj zmeny v odmeňovaní zdravotníkov

.tasr .slovensko

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili zvýšenie platov lekárov. Rozhodli o tom v stredajšom hlasovaní. Za bolo 138 poslancov zo 139 prítomných, jeden sa zdržal.

Poslanci definitívne schválili vyššie platy lekárom aj zmeny v odmeňovaní zdravotníkov SITA/Diana Černáková Zľava: Minister financií SR a podpredseda vlády SR Igor Matovič a predseda vlády SR Eduard Heger počas rokovania Ústredného krízového štábu o situácii v zdravotníctve. Bratislava 23. november 2022

poslanci zároveň schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa zmení doba odmeňovania za odpracované roky praxe aj ostatným zdravotníkom. Predĺži sa z 20 na 30 rokov. Plénum odsúhlasilo i zmeny z výborov týkajúce sa vzdelávania zdravotníkov.

Koeficient minimálnej mzdy lekára bude od 1. januára 2023 pri atestovaných lekároch 2,5-násobku priemernej mzdy, pri neatestovaných lekároch 1,5-násobku. Okrem toho sa zvýši podľa odpracovaných rokov praxe. Neatestovaným lekárom sa má za každý rok praxe zvýšiť plat o 0,015-násobku z priemernej mzdy, atestovaným lekárom o 0,025-násobku po dobu 30 rokov. Od 1. januára 2025 sa má atestovaným lekárom zvýšiť koeficient za odpracované roky na 0,03-násobku priemernej mzdy po dobu 30 rokov.

Návrh na zvýšenie platov lekárov je reakciou na požiadavky Lekárskeho odborového združenia (LOZ) a výsledkom rokovaní vlády s lekárskymi odborármi. Zmena má podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR zabezpečiť stiahnutie hromadných výpovedí lekárov, ale aj zamedziť poklesu záujmu o štúdium v oblasti zdravotníctva. Má tiež zabrániť odchodu zdravotníkov zo systému, prípadne ich presunu do iných štátov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite