Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister spravodlivosti Karas nevidí dôvod na zrušenie paragrafu 363

.sita .slovensko

Na zrušenie paragrafu 363 nie je dôvod, pretože v takom prípade by sa musel riešiť mimoriadny opravný prostriedok naprieč celým právnym poriadkom, čo je nezmysel.

Minister spravodlivosti Karas nevidí dôvod na zrušenie paragrafu 363 SITA/Branislav Bibel Minister spravodlivosti SR Viliam Karas počas rokovania 114. schôdze vlády SR. Bratislava, 2. november 2022

uviedol to minister spravodlivosti Viliam Karas na brífingu po rokovaní vlády s tým, že je naklonený zúženiu tohto paragrafu v prípade, ak sa nájde vhodná úprava, ktorá nevylúči možnosť zjednať nápravu.

Minister Karas nevidí problém v tom, ako je dnes tento paragraf upravený. „Opravné riadne a mimoriadne prostriedky majú svoje miesto v tom zmysle, že ich nevyhodnocujeme len ad hoc podľa jednotlivých konkrétnych rozhodnutí... Vždy je potrebné mať možnosť zhojiť nezákonnosť a je vždy lepšie, ak sa to stane skôr ako neskôr," uviedol Karas s tým, že nemá tým na mysli, aby niekto rozhodoval o vine a nevine, pretože to môže rozhodovať len súd. „Hovorím o tom, že ak je tu nezákonnosť štátnych orgánov, a to pri výkone akýchkoľvek právomocí, vždy tu musí byť priestor na to, aby sa zjednala náprava, či už prostredníctvom riadnych alebo mimoriadnych opravných prostriedkov. Môj názor je, že v každom právnom poriadku musí byť aj mimoriadny opravný prostriedok, a to aj v trestnom poriadku," dodal Karas.

Karas taktiež informoval, že momentálne má na stole novely dvoch trestných kódexov trestného zákona a trestného poriadku. „Vrámci trestného poriadku budeme pracovať na tom, aby sa zrýchlilo a zefektívnilo trestné konanie a budú otvorené aj otázky riadnych a mimoriadnych opravných prostriedkov. Predpokladám, že z rôznych podnetov prídu návrhy aj na úpravu týchto otázok. Bude to predmetom aj diskusií a debát," vyhlásil minister spravodlivosti.

Šéf rezortu spravodlivosti sa krátko vyjadril aj k znižovaniu trestov za majetkovú a ekonomickú trestnú činnosť. Povedal, že je potrebné modernizovať trestanie tak, aby bolo efektívne a aby trestná politika štátu bola nastavená na odstrašenie od páchania trestnej činnosti. „Ukazuje sa však, že na Slovensku vysoké tresty nijakým spôsobom neodstrašujú od páchania trestnej činnosti, a preto je potrebné ich kombinovať a alternovať. To znamená napríklad prepadnutie majetku, konfiškácie alebo vysoké peňažné tresty. Je teda potrebné dopĺňať rozsah trestania," uzavrel Karas.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite